Koliko ima smisla nastojati ukinuti „neisplative škole?“

0

Za detaljno opisivanje Švice kod Otočca, njezine škole, žitelja i općenito bogate povijesti trebalo bi nam poveći tekst. U srednjem vijeku Švica je bila u posjedu krčkih knezova Frankopana, a postoje pisani tragovi po kojima je 1444. godine knez Žigmund Frankopan darovao samostanu Svete Jelene kod Senja jedan pusti mlin u Švici. Mjesna crkva Sv. Ivana Krstitelja u Švici sagrađena je 1772. Škola je sagrađena 1830. godine i unatoč ratnim i političkim turbulencijama, u školskom arhivu revni su učitelji kroz stoljeća ljubomorno čuvali najvažnije dijelove školske riznice. Pisne tzv. krasopisom. Stari izvještaji i spisi s početka 19. stoljeća pokazuju s koliko se ljubavi i truda nastojalo sačuvati djelić onoga vremena i pokazati koliko se voli svoja škola. I Švica.

Iz škole u Švici najstariji sačuvani dnevnik datira iz 1878. godine. U mnoštvu školskih dokumenata naći ćemo podatak da je 1894. od epidemije boginja umrlo petero učenika. Da su 24 učenika bolovalo od „grlice“ (vjerojatno od upale grla, angine), a petero učenika nije zbog bolesti cijelu školsku godinu dolazilo na nastavu. Pomnija i strpljiva istraživanja dala bi širinu povijesne zbilje i nastojanja tadašnjih učitelja da kao kroničari detaljno zabilježe povijest ovoga kraja i njegove škole.

Netko se zalaže za ukidanje Područnih škola?

S davnih 90 sada je škola postala dostatna za 18 učenika. Naličje demografske slike Like. Nedavno smo objavili vijest po kojoj je župan ličko-senjski Ernest Petry potpisao važan ugovor za ovu školu i njezinih 18 učenika: gradit će se i opremiti novo školsko igralište! Na radost djece i svih koji će na igralištu zaigrati nogomet, rukomet ili neki treći sport. Pri tome su opet čulo kako su škole više od ustanova gdje se djecu uči čitati, pisati ili računati. Škole odgajaju ljude, one su identitet jednoga mjesta, kraja i nacije. Usprkos „lumenima“ do kojih ova istina nije još doprla. To su jako dobro znali i stari Grci pa je možda dobro da i mi nakon 2000 i kusur godina prigrlimo tu staru istinu. Zato upravo suprotno lokalnim lumenima koji bi najradije ukinuli sve područne škole. Jeftinije je. U ozračju ovih prijedloga ukinimo i Nadzorne odbore, Upravna vijeća ili različita povjerenstva. Jeftinije je. Ukinimo sve što treba plaćati da bi nam se život sveo na iće i piće. Za to uvijek treba novaca, ostalo nije važno. Ni Švica i njezina ponosna tradicija i postojana škola.

M. S.