Komemorativni skup za Žrtve velikosrpsko-fašističke pobune U Boričevcu

Zajednica povratnika Ličko -senjske županije i prognani žitelji Župe Boričevac, njihovi potomci i rodbina pozivaju dana 27. srpnja 2016. godine na komemorativni skup za Žrtve velikosrpsko-fašističke pobune koja se dogodila 27. srpnja 1941. godine u jugoistočnoj Lici i zapadnoj Bosni.
Skup se održava u Boričevcu kao Dan sjećanja na žrtve tog krvavog pohoda koji je rezultirao genocidom nad katoličkim i muslimanskim življem, kada nitko, tko nije uspio pobjeći ili nije htio napustiti svoju kuću, nije preživio bez obzira na dob, spol, vjersko ili političko uvjerenje a čije posljedice i danas osjećamo. Ta činjenica u svemu određuje karakter pobune kao dobro organiziran, odnosno studiozno pripreman zločinački pothvat na ideologiji velikosrpskog imperijalizma uz svesrdnu potporu talijanskog fašizma. Žrtve su bili svi koji nisu pripadali srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Program za dan sjećanja:
BORIČEVAC:
9 – 12 sati: dolazak sudionika i druženje po osobnom izboru kod župne crkve i prijava govornika,
12 – 13 sati: riječ dobrodošlice organizatora i obraćanje prijavljenih govornika,
13 sati: sveta misa za sve žrtve a osobito za mučki ubijene Iveziće iz Brotnje !
– BROTNJA:
Do 10.15 sati dolazak u Brotnju i okupljanje na cesti kod natpisa „Brotnja“ iz pravca Donjeg Lapca.
Pješačenje do jame na Dabinoj strani u koju su bačeni Ivezići iz Brotnje krajem srpnja 1941. godine (ovo je samo za osobe s boljom fizičkom kondicijom).
Povratak u Boričevac do 13 sati.
Ovime pozivamo sve prognanike iz četrdesetih godina prošlog stoljeća, njihove potomke i sve pobornike istine i pravde da dođu na Dan sjećanja na žrtve zločina, zločina koji se nažalost i u današnjoh Hrvatskoj državi slavi a s time već 75 godina traje.
Odajmo Žrtvama dužno poštovanje radi sadašnjosti i budućnosti !
ŽRTVE IMAJU PRAVO NA SJEĆANJE, MI NEMAMO PRAVO NA ZABORAV !
Dražen Prša