Kompolje: proslava blagdana sv. Stjepana i 40. godina svećeništva vlč. Kaćunka

0
GSB/IKA

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac slavio je misu 17. kolovoza u prigodi proslave sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika župe Kompolje i 40. obljetnice svećeništva župnika don Anđelka Kaćunka.

Biskup Jezerinac osvrnuo se na 40 godina svećeničkog djelovanja don Anđelka na dobro povjerenih mu duša. Za bolje razumijevanja jubilarca, spomenuo je Kaćunkovo neuobičajeno mladomisničko geslo jer nije odabrao biblijske nego pjesničke riječi Tina Ujevića: “A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu, bila bi VEDRINA – KRISTalna kocka vedrine!” U odabranim Ujevićevim stihovima svojeg gesla don Anđelko prepoznaje izvor radosti, koja dolazi od Krista. Tu je misao naglasio istaknuvši prvih pet slova u riječi “kristalna” velikim slovima – KRISTalna (kocka VEDRINE). Bog, Isus Krist, dakle, izvor je radosti. Upravo u tom duhu treba promatrati svećenički rad don Anđelka pa i njegovo književno stvaralaštvo. On je sav i posve usredotočen na Isusa Krista, pojasnio je mons. Jezerinac.

Istaknuo je da će don Anđelka mnogi pamtiti po britkim riječima u njegovim člancima, drugi kao dobrog tenisača, treći kao vrsnog propovjednika i svećenika, koji je s ljubavlju prilazio svojim vjernicima.

Obraćajući se jubilarcu, biskup Jezerinac mu je rekao: „Dragi don Anđelko! Hvala Ti za sve što si učinio, za svaku lijepu riječ ohrabrenja i nade. Ovaj vjerni hrvatski katolički puk neće ti ostati dužan. Ako ništa drugo molit će za Tebe, a to je najveća hvala, da ti dobri Bog dade snage da i dalje možeš s ljubavlju naviještati Riječ Božju i proslaviti Boga svojim životom. Bio si uvijek skromni i dragi svećenik, kojemu je na srcu Isus živi i uskrsnuli i dobro povjerenih ti duša. Misa i molitva neka ti i dalje budu najvažniji dio tvoga svećeničkog života. Smisao svećeničkog života jest živjeti za Crkvu“. Istaknuo je da život u svećeništvu mora biti ne samo izvor osobne radosti, nego i izvor nade za sve ljude, posebno onima koji su shrvani svakidašnjim križem.

„Oslonite se, draga vjernici, na svojeg don Anđelka. On je tu za vas i s vama. Razumjet će vaše potrebe, a kad ne mogne pomoći, on će sve vas dragom Bogu povjeriti i dobit ćete svjetlo i utjehu osobito u teškim kušnjama života. Osobito preporučujem mladima da imaju puno povjerenje u svojeg svećenika i prijateljstvo s njime pravo je mjesto ljudskog i vjerničkog izrastanja“, rekao je vjernicima biskup Jezerinac.

Don Anđelko Kaćunko rođen je 31. srpnja 1954., tri dana prije blagdana Gospe od Anđela (otud i ime Anđelko). Rođen je u brojnoj obitelji (najstariji je od devetero braće i sestara), u Docu Donjem u Poljičkoj Republici. Nakon završene osnovne škole upisao se u sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Splitu, a nakon završetka gimnazije studirao je na Teološkom fakultetu u Splitu, gdje je 24. lipnja 1979. zaređen za svećenika. Prvu misu slavio je 15. srpnja te godine. Ujesen 1980. upisao je studij klasične filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1989. i studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Usporedno sa studijem angažiran je kao voditelj katoličke zajednice mladih “MI” u Hrvatskom Leskovcu u blizini Zagreba. Službu pastoralnog suradnika obnašao je u župi Stupnik-Lučko, nakon čega je preuzeo dužnost kancelara u Vojnom ordinarijatu te policijskog kapelana u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Nakon završenog poslanja u Vojnom ordinarijatu, stavio se na raspolaganje Gospićko-senjskoj biskupiji, gdje je imenovan duhovnim pomoćnikom u katedralnoj župi u Gospiću, zatim pomoćnikom u Otočcu te upraviteljem župa Kompolje, Brlog i Vratnik. Napisao je desetak knjiga, a nastavlja pisati i dalje.

L.O.