Korenica – Ublažavanje posljedica suše

0

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, njegov pomoćnik – zapovjednik civilne zaštite Republike Hrvatske Stjepan Huzjak, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić Joso Živković i tajnica Kabineta ravnatelja Marijana Klanac, danas su posjetili općinu Plitvička jezera te održali sastanak s načelnikom općine Ivicom Kukuruzovićem i zapovjednikom općinskog stožera zaštite i spašavanja Mijom Vidovićem.

Sastanku su nazočili i predstavnici Crvenog križa, JVP Plitvička jezera, PP Korenica i firme Komunalac d.o.o. Razgovaralo se o funkcioniranju sustava zaštite i spašavanja, s naglaskom na stanje općine pogođene elementarnom nepogodom sušom, kao i o poduzetim aktivnostima za ublažavanje posljedica suše. Ravnatelj DUZS-a Damir Trut osvrnuo se na ovu izrazito sušnu godinu i na nezapamćeno pomanjkanje oborina, što je prouzročilo pojavu meteorološke i hidrološke suše. Suša je obuhvatila područje 7 županija u Republici Hrvatskoj u kojima je uzrokovala ozbiljne štete u vegetacijskom razdoblju u poljodjelstvu te dovela do problema u opskrbi vodom u područjima gdje nema izgrađenog vodoopskrbnog sustava. Služba za civilnu zaštitu DUZS-a je, temeljem informacija s terena, izradila analizu stanja vodoopskrbe na području Republike Hrvatske, s ciljem pružanja pomoći u operativnim snagama i sredstvima, rekao je Trut.

Oglas

Proglašenjem elementarne nepogode u studenom 2011. uzrokovane sušom u Ličko – senjskoj županiji, gradu Korenici i općini Plitvička jezera, u aktivnosti pružanjana pomoći stanovništvu uključila se i Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Temeljem zahtjeva općine Plitvička jezera, DUZS je na korištenje ustupio 3 potopne pumpe za vodu, 3 elektroagregata, 50 komada vatrogasnih cijevi za pumpanje vode i 3 gumena rezervoara za vodu (kapaciteta 10 m3). Putem Ravnateljstva za robne zalihe, općina Plitvička jezera je na raspolaganje dobila i 3 autocisterne.

Ravnatelj Trut izrazio je zadovoljstvo poduzetim mjerama stožera zaštite i spašavanja općine Plitvička jezera, koje je ocijenio stručnim, kvalitetnim i pravovremenim, a koje su, uz pomoć državne razine, posljedice suše svele na najmanju moguću mjeru.

Nakon sastanka ravnatelj DUZS-a sa suradnicima je obišao vodospremnik Korenica, naselje Šeganovac u kojem se nalazi spremnik vode Crvenog križa te Vrelo koreničko, a potom je obišao i JVP Plitvička jezera.

Lika Online