Krampom probili vodovod pa se ilegalno priključili

3
Foto:Marin Smolčić/Lika online

OSTRVICA » Već smo u više navrata na ovim stranicama pisali o svojevrsnom bezvlašću koje je nekoliko puta eskaliralo u Ostrvici, selu udaljenom 15-ak kilometara od Gospića. Premlaćivanja domicilnog življa, štete na usjevima, krađe i imidž mjesta koje se pretvorio u veliko smetlište – sve se ovo pripisivalo skupini Roma doseljenih na ovo područje nakon Domovinskog rata. Uzurpirali su nekoliko kuća čiji vlasnici žive u drugim dijelovima Hrvatske, ili u Srbiji. Povratak na svoja imanja nisu ostvarili jer su im doseljeni Romi navodno prijetili. Da bi se moglo živjeti u tuđim kućama, doseljenici su morali doći do vode. Za sebe i za konje koji su već niz godina uzrok svih netrpeljivosti. Policija je nebrojeno puta dolazila ne teren, pisale su se prijave, sud je odmjerio i nekoliko kazni. Čini se uzalud. Nedavna dojava o još jednom incidentu na teren je dovela djelatnike komunalnog poduzeća »Usluga«. I ne samo njih. Bili su ondje i policijski službenici, oni u odorama i djelatnici krim-policije. Sve se događalo pomalo iznenada pa su javnost i novinari o svemu doznali naknadno.
Između dviju nasilno useljenih kuća vlasnika srpske nacionalnosti novi su se stanari dosjetili kako doći do vode. Otkopana je zemlja iznad glavnog vodovodnog kraka, krampom je probijena cijev i improviziran ilegalni priključak.
Dolaskom na teren u glibu se vide bezbrojni tragovi konja. Dvije odbačene kade služe kao pojila, a iz ilegalnog priključka račvaju se dvije plastične cijevi kroz koje voda »putuje« do obližnjih kuća. No, od stanara, niti od konja – ni korova! Mještani se ne čude ovakvoj situaciji.

Devčić: Isto i prije četiri godine

– Dobili smo dojavu kako u jednom dijelu Ostrvice postoji oveći glib iznad kojega se vidi tanki mlaz vode u visini od 5-6 metara. S obzirom na redovno praćenje situacije na terenu ustvrdili smo da je netko nasilno i planski oštetio glavnu vodovodnu cijev i ilegalno se priključio. Ovo nije prvi incident ove vrste jer se isto dogodilo prije četiri godine. Naši su djelatnici i mehanizacija jučer sanirali oštećenja, a sve se obavljalo uz nazočnost policije koja je pokrenula istragu kako bi otkrila počinitelje, kazao je direktor »Usluge« Mile Devčić.

Oglas

 – Znali su oni da vi dolazite, da će doći i policija, govore mještani, Srbi i Hrvati. Netko im to uvijek javlja. Jutros rano potjerali su konje prema Barletima, a onda sjeli u aute i kamione i nestali. Zato je sada sve pusto. Vratit će se večeras, budite bez brige. I ljudi i konji. Makni taj foto-aparat, nas su već tukli, kradu i prave nam štetu zadnjih 15 godina. Selo su pretvorili u smetlište. Dokle će, to ni’ko ne zna. Ma dođe policija uvijek kad ih zovnemo. I bude baš k’o i danas – nema nikoga. Hvalili su se već da posvuda imaju »svoje ljude«, piše Novi List.

 MARIN SMOLČIĆ/Novi List