Kreće rekonstrukcija planinarskog doma “Gojtanov dom” na Visočici u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna eura

0

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli sredstava Parku prirode Velebit za sufinanciranje rekonstrukcije planinarskog doma „Gojtanov dom“ na Visočici, koji projekt je od iznimnog interesa kako za građane Gospića, tako i za cijelu Ličko-senjsku županiju.

Sredstva Fonda dodijeljena za rekonstrukciju planinarskog doma iznose 960.524,14 eura bez PDV-a što čini 80 % procijenjenih i opravdanih troškova investicije koji se odnose na izvođenje radova na rekonstrukciji planinarskog doma, dok će se iznos od preostalih od 20 % sredstava koja iznose 240.131,03 eura bez PDV-a osigurati od strane raspoloživih zajedničkih sredstava Parkova Hrvatske, što zbirno iznosi preko 1,5 milijuna eura s PDV-om.

Oglas

U narednim tjednima očekuje se potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava, koji će se zaključiti između Fonda i Parka prirode Velebit.

Navedenom investicijom dodatno će se unaprijediti zaštita okoliša i prirode, a ujedno i direktan doprinos turističkoj ponudi i promidžbi kako Gospića tako i cijele Ličko-senjske županije.

Poznati gospićki odvjetnik Ivan Gojtan 1912. godine postao je predsjednik gospićke podružnice planinarskog društva. Gojtan je već tada bio poznat kao graditelj planinarskih skloništa i kuća na Velebitu. Prije više od 100 godina, odnosno 1921. godine, donesena je odluka o izgradnji planinarskog doma na Visočici, koji je 1929. godine i službeno otvoren te nazvan „Gojtanov dom“.

Ivan Gojtan umro je 1939. godine, a godinu dana kasnije Dom na Visočici, koji nosi njegovo ime zapaljen je.
Skupština Planinarskog društva „Visočica“ 1961. godine odlučila je da se Dom ponovno izgradi. Dvije godine kasnije on je ponovno otvoren te je sve do Domovinskog rata taj dio Velebita bio jako posjećivan, pogotovo od strane Gospićana koji su pohodili ovaj najljepši vidikovac na Velebitu.

Uslijed ratnih zbivanja Dom je ponovno zapaljen 24. listopada 1991. godine i od tada nije u funkciji, ali zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Hrvatske odnosno resornog ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koja su osigurana putem FZOEU, isti će nakon rekonstrukcije ponovno služiti kao jedno od glavnih okupljališta kako gospićkih tako i planinara iz cijele Hrvatske.

L. O.