Krenule su „Kazališne priče“ vezane uz borbu protiv ovisnosti

Zbog COVID-19 je iz naše pažnje ispušten niz detalja i korisnih akcija koje provodi Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije. Uz angažman tima prof. Kristine Manestar, voditeljice Odjela za prevenciju i ovisnosti  mentalnog zdravlja ova ustanova uključena je u aktivnosti kojima ove godine obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti.

-Ove su godine uključene i „Kazališne priče“ Udruge Hepatos iz Rijeke. Riječ je o

Nastavak ispod oglasa
prof. Kristina Manestar

inovativnom i kreativnom načinu kojim se mlade informira o zdravstvenim, psihološkim i socijalnim rizicima ponašanja povezanih s eksperimentiranjem i konzumiranjem sredstava ovisnosti. Njime su obuhvaćena ovisnička ponašanja u širem smislu – od onih povezanih s uživanjem različitih supstanci poput alkohola, nikotina ili droga, do ponašajnih ovisnosti poput kockanja ili ovisnosti o računalima te nasilju na Internetu.

„Kazališne priče“ su trogodišnji preventivni program usmjeren pružanju podrške obitelji i jačanju participacije djece koji se provodi i na području naše županije od 2020. do 2023. godine. Financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru svog programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge – područje I. Socijalna i humanitarna djelatnost“.

Rizična ponašanja karakteristika su adolescentnog doba i nisu nešto što se pojavljuje samo u našem vremenu. Njihova pojavnost i čestina u funkciji su društvenih zbivanja i položaja mladih u društvu koja u konačnici dovode do njihove socijalne isključenosti. Provedbom programa u osnovnim i srednjim školama u suradnji sa stručnjacima iz županijskih zavoda za javno zdravstvo korisnike će se potaknuti da aktivno sudjeluju i da na zanimljiv i mladima pristupačan način usvoje nova znanja, motivirat će ih se te im proširiti mogućnosti za aktivno uključivanje u rad na dobrobit šire zajednice.

Program provodi Udruga Hepatos Rijeka na području četiri županije – Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke i Zadarske. U Lici ga provodi u partnerstvu s Gradom Gospićem, a u provedbi sudjeluju i stručnjaci Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije. Dakako da je ove godine puno toga palo u drugi plan zbog pandemije COVID-a.

Prikaz svih predstava prilagođen je zahtjevima trenutne epidemiološke situacije pa je učenicima omogućeno njihovo praćenje iz vlastitog doma putem online platforme. Tako je zadovoljen kriterij zdravstvene sigurnosti mladih tijekom izvedbe programa, rekla nam je psiholog prof. Kristina Manestar.

L.O.