Kronika župe Otočac za 2010.godinu

0

U 2010.godini u župi je kršteno 33 osobe ( prošle godine 30 ).
Svetu potvrdu primilo je 57 mladih koji su završili osmi razred osnovne škole.
Prvu pričest primilo je 51 učenika koji su završili 3.razred osnovne škole.
Vjenčano je 15 parova ( prošle godine 12 ) od 15 parova vjenčanih dva para su već živjeli u crkvenom braku.
Za 9 osoba izdat je Krsni list radi vjenčanja u drugoj župi.

U 2010.godini župi je bilo 46 sprovoda, prošle godine je bilo 45.
Od 46 crkveno pokopano – sprovođenih dvoje je živjelo izvan Otočca, a u Otočcu su samo pokopani, od tih 46 samo je njih 20 primilo sakramente ispovjedi, pričesti i bolesničkog pomazanja, ove godine je manji postotak nego prošle godine, redovito to bude 50%.
Od uzroka smrti najveći broj je navedeno, njih 14, da je uzrok smrti karcinom – tumor, za njih 6-tero stoji da su umrli od starosti, a 8 njih da je umrlo od moždanog ili srčanog udara.

Od značajnijih događaja za našu župu u ovoj godini svakako možemo istaknuti proslavu 550 godišnjicu osnutka otočke biskupije s proslavom 10.godišnjice osnutka gospićko-senjske biskupije, prigodom te proslave za blagdan sv.Fabijana i Sebastijana našu župu je posjetio zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić zajedno sa sva četiri (nad)biskupa riječke metropolije.

I u ovoj godini izdali smo godišnjak župa Otočkog dekanata „Vrilo „ u 2300 primjeraka.Župa redovito vodi vjersku emisiju na Hrvatskom radio Otočcu „Put, istina i život“ od 30 minuta koja se emitira nedjeljom u 7,30 sati., a vodi je Valentina Grahovac i uređuje župnik. Župa ima i svoju web stranicu koju uređuje Ivica Bižanović.

Od građevinskih većih radova izveli smo drenažni iskop oko župnog stana i proveli arheološka ispitivanja. U tijeku su radovi za uređenje dvorišta župnog stana i pastoralnog centra. Prilagođen je Ambon, završeni radovi na Fortici.

/ bib /