Krš nije monolitan fenomen

JU Pećinski park Grabovača Perušić domaćin je dvodnevnog međunarodnog stručnog skupa na temu „Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima“. U holu OŠ Perušić okupilo se više od 200 sudionika iz pet država da bi čuli nove znanstvene dosege o fenomenu krša i mnoge aspekte koji se uz njega vežu. Među uzvanicima su bili ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, župan ličko-senjski Milan Kolić, njegov zamjenik Sanjin Rukavina, biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, predstavnici gradova, općina i ustanova s područja Ličko-senjske županije.

U uvodnom dijelu je ravnateljica PP Grabovača Katarina Milković kroz kraću prezentaciju oslikala pomalo mukotrpan put afirmacije te ustanove koja se od nekoliko stotina posjetitelja godišnje, prometnula u respektabilnu turističku destinaciju koju je lani vidjelo gotovo 7 000 posjetitelja. Osim toga PP Grabovača se etablirao kao uspješan organizator brojnih kulturnih i sportskih priredbi čiji su dosezi po mnogo čemu nadišli lokalne okvire. Na ove se riječi u pozdravnom govoru nadovezao načelnik Općine Perušić Ivica Turić.

Nastavak ispod oglasa

-Trebalo je puno truda, puno dobrih ideja da bi se postiglo sve ovo. Danas sa zadovoljstvom možemo zaključiti da se zahvaljujući brojnim aktivnostima ime Perušića pročulo daleko izvan Like i Hrvatske. Jedan od dokaza ovih tvrdnji je i današnji Međunarodni stručni skup koji je okupio brojne stručnjake iz nekoliko država, ljude koji se bave zaštitom krša i prirode uopće. Katarina je u uvodu rekla da je početku bilo vrlo teško, ali se zahvaljujući znanju, volji i dobrim idejama došlo do toga da je Pećinski park Grabovača postao važan čimbenik, važan „kotačić“ u zaštiti prirode, u razvoju ove općine i cijele regije, zaključio je načelnik Općine Perušić Ivica Turić. Govoreći o prirodnim posebnostima Ličko-senjske županije župan Milan Kolić istaknuo je podatak o visokom stupnju zaštite na gotovo trećini tih prostora.

-Ličko-senjska županije je područje Hrvatske s najviše zaštićenih prostora najvišega ranga. To su nacionalni parkovi i park prirode, što čini oko 30 posto povšine županije koji su pod zaštitom. Tu su NP Plitvička jezera, Park prirode Velebit na koji se naslanjanju NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit, ali i niz strogih rezervata. Osim ovih područja za zaštitu najvišeg ranga u našoj županiji postoji veći broj prostora koji zaslužuju i pozornost i zaštitu. Dokaz tome što je upravo ovdje u Perušiću Pećinski park Grabovača organizirao međunarodni stručni skup. Prošlo je desetak godina kako je Ličko-senjska županija na inicijativu Općine Perušić na Županijskoj skupštini donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Pećinski park Grabovača. Da ova Općina nije njegovala i poticala razvoj ove ustanove, a djelatnici strpljivo i stručno promošljali o njenom razvoju i unaprijeđenju, ne bismo danas bili na ovome mjestu i svjedočili ovome skupu, rekao je između ostaloga župan Kolić koji je tijekom govora valorizirao posebnosti ličkih rijeka ponornica i Ličkog polja. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović u svojem je govoru istaknuo i neka vlastita iskustva vezana uz prirodne ljepote Hrvatske.

-Mnogo puta sam bio u situaciji da mi strani turisti kažu kako je naša prirode prekrasna i dodaju da nismi niti svjesni što imamo. Mi smo itekako svjesni naših prirodnih ljepota i znamo posjećivanje tim ljepotama provoditi na jedan uravnotežen način, na način da se pri posjećivanju prirodi vidi samo trag cipela posjetitelja. U NP Sjeverni Velebit građena je prije više od 80 godina planinarska Premužićeva staza. Malo koja država može se podičiti s time da je prije toliko godina bila izgrađena staza za planinare. Izgrađena je na način da se šetnjom može doživjeti susret s predivnom, netaknutom prirodom, zavoljeti je i na neki način formirati i sebe. Zato je važna tendencija jačanja turističkih kapaciteta u Hrvatkoj. To su u prvom smislu smještajni kapaciteti koji u zaštićenim područjima mogu biti ugroza. S druge strane mi ne želimo zaštitu „da sve bude pod staklenim zvonom“. Posjećivanje prirode može se organizirati na jedan prikladan i održiv način. Upravo danas su se ovdje okupili ljudi koji po tom pitanju imaju što za reći jer našoj djeci moramo ostaviti svu tu ljepotu koja nas okružuje, rekao je između ostaloga ministar Dobrović dodavši kako je fenomen krša najvažniji čimbenik zdrave pitke vode, jednog od najvećih hrvatskih resursa.

Tijekom stručnog dijela ovoga skupa čut će se predavanja 40-ak eminetnih stručnjaka koji će razmjeniti svoja iskustva, a sve sa ciljem održivog razvoja turističke djelatnosti na osjetljivom krškom području.

M. S.