Kupuje li Coca Cola Gacku?

0

Otočcem kruže priče da će Gacka biti prodana Coca-Coli pa moram reći da nije kupila izvore niti će ih kupiti. Ako bude željela može se odlučiti na izgradnju punionice vode – rekao je za novi list otočki gradonačelnik Mario Barković.

OTOČAC – Otkako je prije tri godine počela provedba projekta »Svaka kap je važna – rijeka Gacka« Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Coca-Cole Hrvatska te razvijanja suradnje s lokalnom zajednicom, a koja je donijela mnoge kvalitetne pomake, pojavila su se potiho među građanima i različita nagađanja što bi sve moglo stajati iza zanimanja tvrtke poput Coca-Cole za Gacku. Tako je u posljednje vrijeme prilično uzela maha glasina koja se širi i komentarima na internetskim portalima, a cilja na navodni skriveni interes Coca-Cole da iskoristi tobožnju naivnost ili nespretnost lokalnih vlasti te ostvari monopol nad rijekom Gackom i njenim izvorima, sve pod krinkom brige o njenom očuvanju.

Oglas

Obvezni dio te priče je katastrofično predviđanje privatizacije Gacke prema kojem nemilosrdna eksploatacija vodnih resursa, od početne punionice na Tonković vrilu pa dalje, dovodi do kraja turizma i sportskog ribolova, jednom riječju, života u Gackoj dolini. Scenarij je to koji po svemu podsjeća na slične, danas vrlo popularne, priče iskovane u radionici teorija zavjere o globalnoj kontroli neke kvaziameričke ili nadnacionalne svjetske vlade u sjeni.

Na nedavno održanom Gackokazu u Srednjoj školi Otočac, završetku jednog dijela projekta »Svaka kap je važna« i objedinjavanju promišljanja srednjoškolaca Raba, Senja, Gospića i Otočca koji svi piju vodu iz sliva Lika-Gacka, gradonačelnik Otočca Mario Barković je, između ostalog, demantirao glasine o pregovorima s Coca-Colom u smislu komercijalne eksploatacije rijeke Gacke.

– Otočcem kruže priče da će Gacka biti prodana Coca-Coli. Moram reći da Coca-Cola nije kupila izvore niti će ih kupiti. Ako bude željela, kao i svaki drugi pravni subjekt, može se odlučiti na izgradnju punionice vode. Na našem području već postoje dvije punionice, to su punionica Gis na Majerovu vrilu u Sincu, koja puni bočice vodom »Gacka«, i punionica tvrtke »Kustura« iz Zagreba uz Tonković vrilo, koja za komercijalne potrebe pitku vodu »Goda« ne crpi iz samog vrila nego ispod Godače, iz podzemlja na dubini od 120 metara.

Pokazalo se da ta podzemna voda nije u izravnoj vezi s Tonković vrilom i da njena eksploatacija ne ugrožava sam izvor, odnosno ne utječe na količinu vode u njemu, rekao je gradonačelnik Barković. Budući da su nadahnute učeničke prezentacije na Gackokazu pratili i predstavnici UNDP-a i Coca-Cole, direktor za odnose s javnošću Coca-Cole Hrvatska Sandro Baričević također se vrlo kratko osvrnuo na »zavjeru«.

– Mi nemamo komercijalnih interesa, nego želimo sredstva koja imamo uložiti u zaštitu Gacke. Ovdje je lokalna zajednica spremna vidjeti dalje i pružiti potporu projektu. S projektom »Svaka kap je važna-rijeka Gacka« svi su upoznati, važnost toga što radite poznata je i van granica Hrvatske, rekao je Baričević te naglasio posebnu vrijednost projekta, misleći na Vodeni triptih, u čijem samo jednom segmentu izravno sudjeluje 1.500 srednjoškolaca iz Like, Primorja i s otoka.

Manja KOSTELAC GOMERČIĆ