Letica: Izbori u Lici utjecat će na stanje u HDZ-u, više prednosti dajem Milinoviću

0

Izbori u Lici, koji će se održati 10. ožujka, predstavljaju uz izbore za Europski parlament, najbitniji politički događaj ove godine u Hrvatskoj. Izbori bi mogli pokazati kako stoje stranke, ali i kakvi odnosi vladaju u pojedinim strankama uoči najvažnijeg političkog “testa” ove godine.

Favoriti na lokalnim izborima su svakako bivši HDZ-ovac i dugogodišnji vladar Like Darko Milinović i njegova nekadašnja stranka HDZ. Iza njih slijede nezavisna lista Bura promjena, HSP, a spominju se i prolasci SDP-a, Živog zida i SDSS-a u županijsku skupštinu.

Iako se radi o lokalnim izborima, dolazak ministara zadnjih tjedana u posjet, ali i intenzitet kampanje pokazuju kako se radi o lokalnim izborima nacionalne važnosti. Aktualnom vodstvu HDZ-a pobjeda je bitna zbog učvršćivanja svog položaja, ali i kao dobar “vjetar u leđa” uoči izbora za Europski parlament.

Milinoviću je pitanje dobrog rezultata pitanje i njegove političke budućnosti, u slučaju da rezultatski podbaci vjerojatno bi izgubio moć koju sada posjeduje, a i neizvjesno je bi li je ikada više povratio.

Za portal Direktno.hr kampanju u Lici je prokomentirao politički analitičar Slaven Letica.

‘HDZ je kampanjom izritirao Ličane’

“Ne mogu predvidjeti rezultate, ali više vjerujem ovoj anketi koju je provela neutralna agencija. Mislim da će biti mrtva trka između HDZ-a i Milinovića, s malom prednošću na strani Milinovića”, rekao nam je Letica svoje predviđanje na ličkim izborima.

Profesor Letica kaže i kako je kampanja po njegovom mišljenju bila pretjerana i to od strane HDZ-a. Ističe da je HDZ naprosto s pretjeranim granatiranjem iz Zagreba izritirao jedan dio lokalnog biračkog tijela koje je osiromašeno i živi teško. Letica kaže kako oni deset dana lutaju Likom kao putujući cirkus, te da to smatra pogrešnom strategijom.

L.O.