Lička janjetina (konačno) istiskuje nekvalitetan uvoz?!?

Udruga uzgajivača ovaca Like već nekoliko godina nastoji zaštititi ličku janjetinu kao brand. Predsjednik udruge dr.vet. med, Tomislav Rukavina ovih dana ima razloga za javljanje dobrih vijesti.

-Od 2008. godine traju naše aktivnosti koje su ovih dana rezultirale dostavom resornom ministarstvu Specifikacije za zaštitu ličke janjetine na nacionalnom nivou, rekao bih najjačeg gastro bisera Like. Očekujemo da će za 2-3 mjeseca ta specifikacija biti pozitivno riješena, a nakon zaštite na razini RH slijede aktivnosti zaštite ličke janjetine na razini EU. Taj proces je nešto dulji, ali se nadam da nas Slovenci pri tome neće blokirati. Za početak je važno da se lička janjetina zaštiti i tako plasira u nacionalne parkove, prestižne hotele i restorane. Pri tom se misli prvenstveno na NP Plitvička jezera i vrhunske restorane. Takva će janjetina imati sve potrebne etikete i pečate, kako bi gost znao što jede, umjesto da mu se podvaljuje loša i jeftina janjetina iz Bugarske ili Rumunjske.

Nastavak ispod oglasa

-Što s ovim dobivaju uzgajivači ovaca?

-Ovo je bio prvi korak koji se morao učiniti da bismo našim uzgajivačima olakšali bolji plasman i naplatu ličke janjetine. To odmah ne znači i lakši plasman janjetine. Radi se o tome da će svaki uzgajivač sam odlučiti hoće li ući u ovakvu proizvodnju jer će to biti nešto skuplje zbog nadzora kontrolnih tijela. Svi uzgajivači koji to zadovolje dobivat će žig na svojem proizvodu i na taj način bi trebali imati dodatnu vrijednost i otvorena vrata kod ugostitelja koji žele izvornu ličku janjetinu. Princip javne nabave uvjetuje ustanovama kupnju najjeftinijih namirnica, ali sa potvrdama o kvaliteti proizvoda lički uzgajivač ovaca nudi jamstvo vrhunske kakvoće janjetine. Danas su natječaji u javnoj nabavi diskriminirajući za ličke uzgajivače ovaca jer im je neisplativo nuditi svoju janjetinu po cijenama nekvalitetne uvozne janjetine. Uvjeren sam da će se to uskoro promijeniti.

Dr. vet. med. Tomislav Rukavina ipak je zadovoljan relativno brzim stjecanje svih potrebnih dokumenata za specifikaciju. Kao i uvijek, popratne nevolje vezane su uz financije.

-Jedinice lokalne samouprave s područja Like većinom nisu mogle naći modus da bi se nam se pomoglo u ovim aktivnostima. Svojim trudom uspjeli smo doći do Fonda EU koja se bavi zaštitom proizvoda na bazi izvornosti i kvalitete, i na taj način pokriti oko 75% troškova. Posebno se moram zahvaliti Ličko-senjskoj županiji i pročelnici gospođi Ani Rukavina Stilinović koja je uspjela pronaći zakonski modus da bismo pokrili preostalih 25% troškova. Tako smo uspjeli završiti tu priču, a dalje je sve u rukama meritornih institucija.

M. S.

dr.vet. med, Tomislav Rukavina
dr.vet. med, Tomislav Rukavina