Ličko Lešće – 30.godina djelovanja KUU “Gacka”

0

Koncertom u Gackom pučkom otvorenom učilištu KUU «Gacka» Ličko Lešće sinoć je svečano obilježila 30 godina kontinuiranog rada.

U prepunoj dvorani Učilišta atmosferu je već na početku programa podigla pastirska igra «Vujalica» u izvedbi mlađih muških članova a potom su izvođeni izvorni napjevi, pjesme uz tamburašu pratnju, napjevi uz zvuke samice, kola ; kao biračko Pun kolo, Kukunješće i drugi elementi tradicionalne kulturne baštine Gacke doline. Bilo je i «izleta» izvedbom Kola iz drugih dijelova Like, a nezaobilazna je bila rozgalica «Oj medvjede» koja je s vremenom postala i svojevrsni zaštitni znak KUU-e «Gacka», među ostalim i zbog uvrštavanja u izdanje «Hrvatska tradicijska glazba» Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, a tim više što je odnedavno ojkanje kao jedinstven i prepoznatljiv način pjevanja u ovom dijelu Hrvatske uvršten i na UNESCOV popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Oglas

Sinoćnji program koncerta tako je prezentirao veći dio sadržaja novog, trećeg po redu, nosača zvuka KUU-e Gacka, nastalog nakon 2 i pol desetljeća pauze.

U programu obilježavanja 30. obljetnice KUU-e Gacka Ličko Lešće sinoć su po prvi put pred širom publikom nastupili i mladi tamburaši pod vodstvom Tomislava Bogdanića, a koncert su obogatili i gosti – Tamburaški orkestar Gackog pučkog otvorenog učilišta.
Program obljetnice završio je kako i priliči zajedničkim bećarcem u kojem su sudjelovali i stariji danas ne toliko aktivni članovi društva te gosti.

/ J. J.B. /

Kulturno-umjetnička udruga «Gacka» Ličko Lešće okuplja zaljubljenike u narodne običaje i folklor Gacke doline, a u svom radu dugom 30 godina nastoji očuvati od zaborava tradicijsku kulturnu baštinu svoga kraja.
Osnivačka skupština održana je 20. travnja 1980. godine na kojoj je društvo dobilo naziv KUD «Ružica Brkljačić». Prvih godina svog djelovanja društvo je okupljalo 80-ak članova iz cijele Gacke doline i to u tamburaškoj, folklornoj, dramskoj i recitatorskoj sekciji i sekciji zbornog pjevanja. Kako bi se stvorili bolji uvjeti za rad krenulo se u izradu ličkih narodnih nošnji i nabavu instrumenata. To je rezultiralo većim brojem nastupa, a snimljena je i LP ploča i audio-kazeta na kojima su se nalazile pjesme i kola iz Like i Gacke doline. Društvo nastupa i na Međunarodnoj smotri folklora 1982. godine i na Vinkovačkim jesenima 1985. godine.
Narednih godina Društvo gostuje u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim manjim mjestima u domovini i inozemstvu. Snimljena je još jedna audio-kazeta te jedna video kazeta „Lika je moja dika“.

Za vrijeme Domovinskog rata Društvo je smanjilo svoju aktivnost jer je zbog neposredne blizine bojišnice mladež pohađala školu u drugim mjestima, a muški dio članstva bio mobiliziran u redove hrvatske vojske. Nakon smirivanja ratnih opasnosti Društvo je počelo intenzivnije djelovati. Godine 1994. održana je izborna skupština na kojoj je Društvo dobilo i novi naziv: Kulturno-umjetnička udruga «Gacka» Ličko Lešće. Iste te godine učlanjeno je 120 članova.

U nastavku svog djelovanja sa 30-ak članova Udruga sudjeluje na brojnim nastupima na lokalnoj i regionalnoj razini te na Ličkim večerima u domovini i inozemstvu (Zürich, Schaffhausen, Stuttgart/Ditzingen). Od mnogobrojnih nastupa ističe se sudjelovanje na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu (1999. i 2008. god.), Vinkovačkim jesenima (2002. i 2006. god.) te na Međunarodnom festivalu izvornog folklora na Kupresu (2009.). Redoviti je sudionik i Smotre folklora Ličko-senjske županije u Otočcu gdje bilježi vrlo visoke ocjene stručnih povjerenstava.

Svoj doprinos Udruga je dala i pri snimanju CD-a «Hrvatska glazbena tradicija» u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba te u seriji radnog naziva „Kolo“ Hrvatske radio televizije – Programa za kulturu. U želji da se zabilježi tradicijska glazba ovoga kraja 2010. godine o 30. obljetnici djelovanja snima nosač zvuka na kojem se nalazi 20 pjesama.

Od 2000. godine Udruga se intenzivno bavi obnovom narodnih nošnji i to po najstarijim sačuvanim primjercima.
Za svoj rad Udruga je 2008. godine dobila plaketu Grada Otočca.

/ Silvija Vašarević /