Ličko-senjska županija vodeća po korištenju EU fondova, samo u razminiranje uložili 215 milijuna kuna

0
Milinović

Ličko-senjska županija vodeća je po povučenim EU sredstvima po glavi stanovnika , a zbog usmjerenog novca za projekt razminiranja. U tri godine razminirano je 26,5 km2 poljoprivrednog zemljišta u što je uloženo ukupno 215 milijuna kuna. Preklani je iz fondova EU Županija povukla 63,3 milijuna kuna, odnosno gotovo četvrtinu u odnosu na ostale županije. Ulaže se u gospodarske projekte, za što je ove godine u proračunu predložen iznos od 67,8 milijuna kuna. Projekt energetske obnove pet javnih zgrada vrijedan je 30 milijuna kuna. A kao i ostale županije Jadranske Hrvatske bilježi rast dolazaka turista u ovoj godini, javlja portal Župan.hr

Prema podatcima Hrvatske turističke zajednice, u četiri ovogodišnja mjeseca broj dolazaka turista bio je 9,34 posto veći nego u istom razdoblju lani, a broj noćenja povećan je za 13,51 posto.  U županiji naglašavaju kako je potrebno jače razvijati turističku infrastrukturu.

Za gospodarsku infrastrukturu 67,8 milijuna kuna

Ali se radi na nizu projekata gospodarske infrastrukture. U tu svrhu predloženi iznos u proračunu je 67,8 milijuna kuna. Najznačajniji su, kažu u županiji, primjerice, izgradnja Razvojnog centra vrijednosti 22,4 milijuna kuna u okviru kojeg će biti izgrađeno postrojenje za preradu voća i meda, prostor za skladištenje sirovina i gotovih proizvoda s kojima OPG-ovi imaju problema, te poduzetnički inkubator, zatim Plinofikacija dijela Ličko-senjske županije – gradova Gospića i Otočca radi stvaranja uvjeta za efikasniju energetsku potrošnju gospodarskih subjekata i kućanstava, za koju su osigurana sredstva za projektnu dokumentaciju, pa realizacija projekata vodoopskrbe i odvodnje aglomeracija na području Ličko-senjske županije za koje su sufinancirali projektnu dokumentaciju, nastavak provedbe projekata razvoja prometnog sustava funkcionalne regije Sjeverni Jadran, nastavak projekta razvoja poljoprivrede, uređenja pomorskog dobra i razvoja cikloturizma u vrijednosti od 2,9 milijuna kuna, te 40,4 milijuna za nastavak projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta, a u svrhu razvoja ruralnog razvoja, te također poljoprivrede i cikloturizma.

Među najvećim projektima u području školstva, zdravstva i socijalne skrbi su energetska obnova javnih zgrada, ukupne vrijednosti 30 milijuna kuna i poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti ukupne vrijednosti 4,2 milijuna kuna. Zgrade koje se obnavljaju su  Dom za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije – sjedište Gospić i Podružnica Udbina, Dom zdravlja Gospić, Osnovna škola S.S. Kranjčevića Senj, Osnovna škola Plitvička Jezera –Područna škola Smoljanac i Osnovna škola Perušić. Sredstva Europske unije u ukupnim vrijednostima tih projekata kreću se od 45-80%.

U tri godine 215 milijuna  kuna za razminiranje

Prema podatcima objavljenim na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, po iskorištenim EU sredstvima po glavi stanovnika najbolji su pokazatelji ostvareni unutar Programa ruralnog razvoja (godišnje oko 5% ukupno ugovorenih sredstava na razini RH), a zbog velikih iznosa projekata razminiranja realiziranih na području Ličko-senjske županije, dok su nešto lošiji pokazatelji u korištenju sredstava Operativnog programa razvoj ljudskih potencijala i Konkurentnost i kohezija (udio oko 1% ukupno ugovorenih sredstava na razini RH).

Ličko-senjska županija povukla je u 2017. godini iz EU fondova iznos od 63.303.001 kunu, čime je daleko nadmašila sve ostale županije. Povukla je čak 22,71% svih sredstava koje su županije povukle u 2017, a uspjeh je time veći što su županije ukupno povukle 278,8 milijuna kuna, što je rekordan iznos od ulaska Hrvatske u EU, dakle od 2013. godine.

Promatrajući po stanovniku, Ličko-senjska županija također je na prvom mjestu s 1243 kune povučene iz EU fondova po stanovniku. Ohrabrujuće je što je takav trend nastavljen i u 2018. godini. Razlog navedenomu upravo je realizacija projekta razminiranja poljoprivrednog zemljišta koji se financira iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske a koji se financira  iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Od 2016. godine razminirano je ukupno 26,5 km2 poljoprivrednog zemljišta u što je uloženo ukupno 215 milijuna kuna. (Lidija Kiseljak)

Izvor: Župan.hr