Ličkoj janjetini dodijeljena EU oznaka zemljopisnog podrijetla

0
Nacionalno

Kao što smo već izvještavali, dva nova hrvatska brenda: lička janjetina i istarsko ulje promovirani su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu na domjenku u organizaciji Ministarstva poljoprivrede na kojem su se služila tradicionalna i suvremena jela od ličke janjetine. Oba ta proizvoda upisana su u registar zaštićenih oznaka izvrsnosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan tom je prilikom uručio hrvatskom ministru poljoprovrede Tomislavu Tolušiću certifikat, potvrdu o upisima tih proizvoda u registar zaštićenih europskih proizvoda.

Prema riječima državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka, na razini Europske unije zaštićen je 1441 proizvod oznakama zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakama izvrnosti ili tradicijskog ugleda.

“Hrvatska je dvanaesta na toj rang listi zemalja članica što je visoko mjesto s obzirom da smo tek 2014. godine počeli svoje proizvede označavati oznakama europske izvrsnosti. ‘Lička janjetina’ dobila je oznaku zemljopisnog podrijetla, a to znači da se bar jedan dio proizvodnje mora obavljati u Lici. Cilj je u budućem razdoblju još kvalitetnije udružiti proizvođače, uključiti što veći broj istih u sustav te povećati količine proizvodnje”, naglasio je Majdak u razgovoru za HKM.

„Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, lička pramenka koja se uzgaja u široj okolici Gospića. Stanovništvo Like ličku je pramenku oduvijek uzgajalo tradicionalno – na otvorenim pašnjacima, a takav način uzgoja zadržan je i do danas. Takav tradicionalan način uzgoja utjecao je i na odlike ovce ličke pramenke koja je zbog intenzivnog kretanja vrlo izdržljiva, otporna i skromna u pogledu smještaja i hranidbe. Meso ličke janjadi je uslijed intenzivnijeg kretanja i fizičke aktivnosti intenzivnije crvene boje od mesa janjadi držanih u zatvorenim nastambama.

Hrvatska snažno brendira brojne autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode, a Ministarstvo poljoprivrede aktivno podržava sve udruge proizvođača koje žele dobiti neku od oznaka kvalitete. Do sada je na razini Europske unije zaštićen 21 proizvod.

Krčki pršut prvi je hrvatski proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu, a proizvodnja je ograničena isključivo na područje otoka Krka.

Zaštita poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izuzetno je važna i za proizvođače, ali i potrošače jer, kako je naglasio ministar Tolušić, „zaštitom hrvatskih autohtonih proizvoda dajemo dodanu vrijednost našim vrhunskim domaćim proizvodima koji su jedinstveni u svijetu, a potrošačima jamčimo iznimnu kvalitetu i originalan način njihove pripreme.“

Europskim oznakama kvalitete, odnosno zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu sa propisanim specifikacijama proizvoda koje su izradili sami proizvođači te u njima definirali svoj proizvod i način njegove proizvodnje.

Europski znak koji se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda jamstvo je originalnog proizvoda – jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Oznaka izvornosti znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili, u iznimnim slučajevima, države, čija kvaliteta ili karakteristike u bitnom ili isključivo nastaju pod utjecajem posebnih prirodnih i ljudskih čimbenika određene zemljopisne sredine i čije se sve faze proizvodnje odvijaju u određenom zemljopisnom području.

Oznaka zemljopisnog podrijetla znači naziv kojim se označava proizvod koji potječe iz određenog mjesta, regije ili države, čija se kvaliteta, ugled ili druga karakteristika pripisuju njegovom zemljopisnom podrijetlu i čija se najmanje jedna faza proizvodnje odvija u određenom zemljopisnom području.

Obje oznake su vezane za zemljopisno područje proizvodnje nekog proizvoda. Za oznaku izvornosti podnositelji zahtjeva moraju istaknuti kvalitetu tog proizvoda u odnosu na druge slične proizvode te sve faze proizvodnje moraju biti unutar definiranog zemljopisnog područja. Za oznaku zemljopisnog podrijetla je važno dokazati ugled i tradiciju koju taj proizvod i naziv imaju, a ona faza proizvodnje koja daje glavnu karakteristiku proizvoda mora se odvijati na definiranom zemljopisnom području.

Od ukupnog broja hrvatskih proizvoda čiji je naziv zaštićenih na razini Europske unije, 11 ih je sa zaštićenom oznakom izvornosti: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvansku mandarinu, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje, Istarski pršut/Istrski pršut, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Pašku janjetinu, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski med, i Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje) i 10 sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla: Krčki pršut, Baranjski kulen, Lički krumpir, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/ Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice i Lička janjetina.

U postupku registracije zaštićenog naziva na razini Europske unije su Paška sol, Zagorski mlinci, Bjelovarski kvargl, Rudarska greblica, Varaždinski klipič, Paški sir, Malostonska kamenica i Slavonska kobasica.

HKM/Nacionalno