Lika podržala ulazak u EU

1

Gospić – Prvi službeni rezultati referenduma pokazuju da je 70,66 %  birača  u Lici glasovalo ZA, dok je 28,53 % posto protiv ulaska u EU.

Radi se o 100 posto obrađenih glasačkih mjesta na kojima se referendumu odazvalo 19.689 birača.
Jučerašnji referendum drugi je u Hrvatskoj, nakon što su se građani u svibnju 1991. izjasnili o osamostaljenju Republike Hrvatske.

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su hrvatski građani referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Na referendumu o pristupu Republike Hrvatske Europskoj uniji ZA ulazak u Europsku uniju glasovalo je 66,25 posto građana. PROTIV je zaokružilo 33,15 posto ljudi, rezultati su to nakon obrađenih 99,11 % biračkih mjesta. Referendumu se prema zadnjim podacima odazvalio tek 43,67 posto građana.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin izjavio je Hini da je izborni proces protekao mirno bez značajnijih kršenja javnog reda i mira. No, konačnu ocjenu DIP će iznijeti tek nakon proteka roka u kojemu se mogu podnijeti moguće žalbe.

Za ulazak Hrvatske u EU glasovalo je više od potrebnih 50 posto plus jedan birač koji su trebali glasovati “za” da bi referendum o udruživanju Hrvatske s EU bio pozitivan.

Republika Hrvatska bi 1. srpnja 2013. trebala postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Hrvatski državni dužnosnici, kao i pripadnici oporbe, rezultate referenduma čekali su zajedno u Hrvatskom saboru.

hj/lo