Ljubovo: Vukovi rastrgali ovce

0

LJUBOVO – Nasrtanje vukova na stada ovaca i koza kao da su zadnjih godina po Lici postali zamalo redovna praksa. Toliko redovna da se na njih više ne osvrću niti novinari željni senzacija. Prostranstva planine Ljubovo oduvijek su bila poznata po brojnoj divljači, a gdje ima divljači uvijek je bilo i predatora, među kojima vuk ima istaknuto mjesto. Zadnji napad vučjeg čopora na Ljubovu nije ništa posebno, ali je tipski primjer nasrtaja kakvih je bilo i bit će ih, ali pokazuje i nemoć vlasnika stada i pastira. Na Ljubovu svoje stado od oko 700 ovaca drži Dragi Amić iz Perušića. Planinska je ispaša idealna za ovaj vid stočarstva, a vrhunsko  meso i mlijeko rezultati su takvih odličnih uvjeta za ovčarstvo. No, svako malo na to se brojno stado okome vukovi. Da nije prisebnosti pastira i borbenosti ovčarskih pasa štete bi svakako bilo znatno veće.

– Prije nekoliko dana  vukovi su mi zaklali dvije ovce, pa opet dvije, danas tri, pripovjeda nam Dragi Amić. Ne pojedu ništa, samo kolju i ostave ovce. Kada ih nađemo na vrijeme može se nešto i iskoristiti, ali uglavnom zaklano blago moram zakopati. Kome da se žalim? Vukovi su zakonom zaštićeni, a dok se naprave zapisnici i papiri za odštetu se treba načekati, razočarano kazuje Dragi.

Oglas

Vlasnici stada već godinama nastoje ishodovati  nekakvu zaštitu za svoja stada jer se po mnogo čemu čini da su postala «super-market» za vučje gozbe. Država je u tom smislu načinila mnoge poticaje donirajući uzgajivačima električne pastire i pse tornjake. Pitanje je samo kako 700 ovaca smjestiti unutar el. pastira pa da budu one sigurne od napada vukova? Kazna propisana za ubijenog vuka je 50 tisuća kuna.

M. S.