Lovinački konopaši predstavljali Liku na Danima kosidbe u Kupresu

4

Dan kosidbe na Kupresu je tradicionalna kupreška kulturna, poljoprivredna, športska i turistička manifestacija, u narodu poznatija pod imenom «Strljanica». Održava se na Kupreškom polju svake godine početkom mjeseca srpnja, točnije, svake prve nedjelje u srpnju. Naziv „Strljanica“ potječe od istoimenih, prostranih, livada na Kupreškom polju, gdje se sve organizira. To je najniži dio Kupreškoga polja, pradavno raskrižje rimskih cesta.

Ovom manifestacijom, koja seže još u XIX. stoljeće, označava se početak kosidbe trava, nekada najvažnijeg posla na Kupreškoj visoravni. Kako je uz košenje trava i zemljoradnju vezano i stočarstvo, to je prvotna „Strljanica“ bila ponajviše veliki regionalni sajam stoke i stočarskih proizvoda.

Ličko-senjsku županiju i ove  godine su na manifestaciji predstavljali “Lovinački konopaši” koji su polučili odličan rezultat. Ekipa Sv. Brda iz Lovinca osvojila je drugo mjesto u povlačenju konopa, u finalu su poraženi od ekipe Sv. Mihovil iz Dugopolja, no valja naglasiti kako je ekipa Sv. Mihovila bila sastavljena od ekipe konopaša “Darda” iz Osijeka. Za ekipu Sv. Brdo u skoku u dalj s mjesta zlato je osvojio Marinko Pivač skokom 3.03, dok je Mirko Kolaković osvojio treće mjesto u disciplini bacanja kamena s ramena. Lovinački konopaši na sponzorstvu se zahvaljuju Dominku Kalaševiću i najavljuju kako je ovo samo priprema za ono što će pokazati sljedećeg vikenda na Olimpijadi starih sportova u Baškim Oštarijama – srcu Like.

H.J.