Međunarodni dan šišmiša u Plitvičkim jezerima

Tajnoviti, mnogima odbojni i nezasluženom velikom dozom ljudskih  predrasuda i pogrešnih percepcija, šišmiši su kao jedini leteći sisavci starog kontinenta uvijek nekako po strani. Zbog ograničenog broja staništa tih noćnih letača, ali  i sve brojnijih eko-incidenata, šišmiša je sve manje pa je pokrenuta međunarodna kampanja kako bi se  podigla  svijesti o značaju šišmiša u ekosustavima, razlozima njihove ugroženosti i potrebi njihove zaštite. NP Plitvička jezera paradigma je u smislu očuvanja prirode, održivog odnosa flore, faune i čovjeka. Glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić uputio je poziv medijima, ljubiteljima prirode, ustanovama i institucijama  da dolaskom na Noć šišmiša 16. rujna postanu dio ove značajne  kampanje.

-Noć šišmiša ove godine organiziramo u suradnji s članicom Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD), biologinjom Marinom Kipson, voditeljicom projekta Monitoring (praćenje) stanja šišmiša u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Važno je istaknuti kako se Međunarodna noć šišmiša obilježava  19-tu godinu za redom pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). Hrvatska se zahvaljujući svom geografskom položaju može pohvaliti kao jedna od šišmišima najbogatijih zemalja u Europi. Od ukupno 45 vrsta šišmiša, kod nas ih živi čak 35! Nacionalni park Plitvička jezera sa dosad zabilježene 22 vrste, odnosno 63 % od ukupno  zabilježenih vrsta šišmiša u Hrvatskoj,  po tome je najbogatiji  među nacionalnim parkovima Hrvatske. Ovo je još jedna  potvrda raznolikosti, kvalitete i očuvanosti staništa Parka i njegove važnosti na nacionalnoj i globalnoj razini. Stoga pozivamo sve ljubitelje prirode da nam se ove srijede, 16. rujna od 17 sati, pridruže u nizu edukativno-kreativnih i zabavnih sadržaja :

Nastavak ispod oglasa
  1. Predavanje o šišmišima- u 17 sati na hrvatskom i 18 sati na engleskom jeziku.
  2. Radionice za djecu- u 18 sati na hrvatskom i 19 sati na engleskom.
  3. Potraga za šišmišima pomoću ultrazvučnog detektora. Ture na hrvatskom u 19.30 sati i na engleskom u 20.30 sati.

Stoga svakako dođite u srijedu, 16.rujna od 17 do 22 sata na Ulaz 1 u Nacionalni park Plitvička jezera i doživite noć sa šišmišima u jedinstvenom okruženju, stoji u pozivu javnosti za program održavanja  manifestacije Međunarodni dan šišmiša u NP Plitvička jezera. Važno je napomenuti kako je ulaz za ove sadržaje  slobodan.

H.J.