Međunarodni dan socijalnog rada

0

Socijalni radnici diljem svijeta okupiti će se kako bi 15. ožujka 2011. obilježili Međunarodni dan socijalnog rada. Ovaj događaj, koji se svake godine obilježava trećeg utorka u ožujku, usmjerava se na doprinose socijalnog rada u društvu i dio je kontinuiranog dijaloga o tome kako se nositi s izazovima socijalnih uvjeta diljem svijeta.

Tema Međunarodnog dana socijalnog rada 2011. godine je “Glas socijalnog rada kao odgovor na globalnu krizu: Zajedno razvijamo plan”

Socijalni radnici pomažu ljudima u prevladavanju socijalnih nedaća. Do tih nedaća može doći zbog zdravstvenih i obiteljskih problema, siromaštva, nezaposlenosti, kriminala, ovisnosti o alkoholu i drogama, kao i zbog ratnih stradanja ili elementarnih nepogoda. Oni nastoje izravnim savjetovanjem i konkretnim informiranjem pomoći obiteljima i pojedincima da prepoznaju svoje prave probleme, razmotre moguća rješenja te da ponajprije vlastitim snagama, odnosno mogućnostima, izađu s njima nakraj.

Socijalni radnici pomažu i pri nepovoljnim okolnostima kao što su teški konflikti u obitelji, pa i zlostavljanje djece ili bračnog partnera. Oni su stručnjaci koji imaju uvid u službeno uspostavljene oblike pomoći, imaju pregled nad odgovarajućim ustanovama, privatnim i javnim službama i udrugama i znaju kako se pojedini oblici mogu ostvariti.

Jedina visokoškolska ustanova koja provodi studij za obrazovanje socijalnih radnika u Republici Hrvatskoj je Pravni fakultet u Zagrebu – Studijski centar socijalnog rada.

Nekada je obrazovanje socijalnih radnika trajalo dvije godine, zatim se produžilo na tri godine, da bi uskoro bilo omogućeno školovanje tijekom četiri godine.

Danas će se i u mnogim gradovima u Hrvatskoj obilježiti Međunarodni dan socijalnog rada.

Portal Lika online svim socijalnim radnicima i drugim djelatnicima čestita Međunarodni dan socijalnog rada sa željom da svojim djelovanjem učine dostupnim ljudska prava i stvore jednake mogućnosti za sve građane.

T.J.