Međunarodni znanstveni skup Zadarski Filološki dani u Novalji i čajanka u Vrtovima lunjskih maslina

0
Čajnka u tijeku uz stručno tumačenje Želimira Badurine iz Maslinarske zadruge Lun

U Novalji je održan drugi dan međunarodnog znanstvenog skupa Zadarski filološki dani. Nakon znanstvenih i stručnih izlaganja, sudionici ovog eminentnog skupa posjetili su Vrtove lunjskih maslina.

O ljepoti lunjskih maslinika, drevnim maslinama koje svojom posebnošću i ljepotom pričaju neponovljivu priču o ovom gotovo biblijskom mjestu, moglo bi se uvijek nanovo i s jednakom predanošću govoriti. Među sudionicima skupa bila je i naša poznata teatrologinja Mani Gotovac koja se je posebno oduševila mjestom unutar maslinika na kojem je predviđen budući amfiteatar. Njegovi radovi su u pripremnoj fazi, a osnovno je da cijeli prostor lunjskih maslinika i dalje ostane netaknut i u skladu sa prirodom. Ipak, poseban, do sada neviđen događaj u Vrtovima lunjskih maslina, bila je Čajanka organizirana duboko u masliniku u čast eminentnih sudionika međunarodnog znanstvenog skupa.

Povodom toga bio je predstavljen čaj od listića lunjskih tisućljetnih maslina koji je proizvela Tanja Baričević Galić s Luna. Čaj ima posebna zdrava, ljekovita svojstva, izuzetno ugodnog je okusa, a svi oni koji su ga željeli zasladiti koristili su izvorni med s Luna. Pozdravnu riječ održao je Ante Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, koji je istaknuo da Vrtovi lunjskih maslina predstavljaju raritetnu vrijednost i  kulturnu baštinu  jedinstvenu na svijetu, ali su tu i na ponos turističke ponude Luna i Grada Novalje. Ovaj čaj od listića posebnih lunjskih maslina nešto je na što smo izuzetno ponosni te se zahvaljujem Tanji Baričević Galić što ga je proizvela i što čaj nosi oznaku izvorno otočko porijeklo. Jer osim svoje autentičnosti i originalnosti postaje poticaj za stvaranje novih autohtonih, otočkih proizvoda. Zajedno s Upravom Vrtova lunjskih maslinika odlučili smo da su naši današnji gosti najbolji mogući izbor za ovu čajanku i prvo predstavljanje čaja od maslinovog lišća.

Čuvanje, razvoj u cilju zaštite ekologije i održivog  turizma odrednice su kojima se rukovodi  Turistička zajednica, istaknula je direktorica Marina Šćiran Rizner te nadodala kako su Vrtovi lunjskih maslina najbolji primjer za to. U planu je proširenje ponude u samim Vrtovima lunjskih maslina, pa tako uz stručno vođenje i vožnju tihim elektro vozilom, radionicu i degustaciju maslinovog ulja, gosti će na licu mjesta moći uživati i izvornom okusu čaja od maslinovih listića lunjskih maslina, a to je uistinu jedinstveni doživljaj, zaključila je Šćiran Rizner. Za čajanku su posuđene stare šalice iz kuća s Luna, ukusne kolačiće i sve potrebno pripremila je Vedrana Makarun, a za potpun ugođaj pobrinuli su se i glazbenici, pa su tako  zvukovi saksofona i kontrabasa nježno ušetali u Vrtove lunjskih maslina.
Gradonačelnik Novalje Ante Dabo i Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru prof.dr. Rafaela Božić zatvorili su ovaj vrlo uspješan znanstveni skup, s ciljem da se njihova suradnja tradicionalno nastavi.

L.O.