Melisa ili matičnjak- lijek za smirenje želuca, nesanice, anksioznosti i stresa

0

U netaknutoj prirodi Like, među bujnim zelenilom, krije se biljka iz obitelji usnjača, poznata kao matičnjak ili limunasti melem. Ova trajnica, koja naizgled podsjeća na paprenu metvicu, dostiže visinu između 30 i 90 cm i često je samonikla, mada se može i uzgajati. Njeno lišće, kada se protrlja, otpušta očaravajuć miris limuna, zbog čega je i dobila ime lemon balm u engleskoj terminologiji.

Matičnjak se od davnina smatra dragocjenim saveznikom u borbi protiv nervoze i tegoba povezanih s probavnim sustavom, a njegova široka primjena u narodnoj medicini obuhvaća i vanjsku i unutarnju upotrebu. Od matičnjaka se priprema aromatični čaj, alkoholna tinktura te se koristi kao začin u raznim kulinarskim delicijama. Posebno je cijenjen u pripremi ulja za opuštajuće kupke, pružajući osjećaj smirenosti i ublažavanja nervoze.

Oglas

Osim što je izvrsno sredstvo protiv stresa, recentna istraživanja potvrđuju i njegov pozitivan učinak na kognitivne sposobnosti, raspoloženje te ublažavanje simptoma anksioznosti i tjeskobe. Studije objavljene u Mediteranean Journal of Nutrition and Metabolism ističu kako redoviti unos matičnjaka u obliku dodatka prehrani može značajno poboljšati mentalno stanje i olakšati simptome povezane s nervozom.

S obzirom na sve navedeno, ne čudi što se matičnjak sve više prepoznaje kao prirodno rješenje za mnoge moderne tegobe. Njegova dostupnost u divljini Like čini ga još privlačnijim za ljubitelje prirodnih rješenja, pružajući im mogućnost da sami ubiru ovo blago prirode i koriste ga u svrhu poboljšanja kvalitete vlastitog života.

L.O.