Milinović u NU2: ‘HDZ izgubio izbore zbog nedostatka vizije’

12
Darko Milinović
Darko Milinović

ZAGREB – Potpredsjednik HDZ-a i kandidat za predsjednika te stranke Darko Milinović gostovao je kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2 na HRT-u  gdje je govorio o unutarstranačkim izborima te o tome kako ima ambiciju postati hrvatski premijer.

On smatra da je HDZ izgubio prošle parlamentarne izbore zbog izostanka političke vizije u situaciji kada nisu mogli očekivati gospodarski preokret te je stranka ostala na vjetrometini političke scene i zbog ujedinjena lijeve opcije. Milinović bi u izbornoj noći za razliku od Kosor čestitao Milanoviću na pobjedi i smatra da dvije velike stranke trebaju surađivati oko ključnih stvari u državi.

Što se tiče predizborne kampanje u HDZ-u Milinović smatra da protukandidati aktualne predsjednice Jadranke Kosor, uključujući i njega, u neravnopravnom položaju. ‘Problem kada Kosor ode našoj koordinaciji u inozemstvu i govori o svom programu, onda se to financira sredstvima HDZ-a’ rekao je Milinović. Na pitanje u kakvim je odnosima s Kosor i da li ona okrene glavu kada ga vidi u Sabori Milinović kaža da je sa svaki put kada je sretne pristojno pozdravi.

‘Mislim da bi ti odnosi trebali biti bolji i ne bi trebali imati zadrške u osobnoj komunikaciji. Ako imamo različita mišljenje ne treba stvarati osobni animiozitet’, poručio je Milinović.

A on smatra i da Kosor zaista gradi kult ličnosti u HDZ-u. ‘To nije dobro. Način na koji je Franjo Tuđman vodio HDZ i državu danas ne bi prošao , trebamo se staviti u kontekst vremena. Od kada je izjavila da je čvrsto uzjašila konja i da čvrsto drži uzde počinje stvaranje lika i djela’, kazao je Milinović dodavši da je tada počela vješati svoje slike po stranačkim prostorijama.

Milinović kaže da u HDZ-u nema mjesta za Ivića Pašalića jer ‘on ne može biti budućnost stranke’, odbio je izričito reći što će biti s Vladimirom Šeksom i Jadrankom Kosor, ako on postane predsjednik stranke rekavši da će o njihovoj sudbini odlučiti birači.

Dotaknuto je i pitanje crnih fondova HDZ-a u čijem kontekstu se spominjalo i njegovo ime.

‘Nikad ne bi dozvolio da stranka bude moj talac. Nemam se čega bojati i da se imam ćega bojati ne bi se kandidirao za predsjednika HDZ-a. Bajić me ne može u određenom trenutku pecnuti s nečim. Svota o kojoj se govori je legalno preuzeta za obnovu crkve porušene u ratu’, kazao je potpredsjednik HDZ-a.

Milinović kaže da on ne može biti odgovoran za odluke Vlade koje su se donosile u području gospodarstva jer je njegov sektor bilo zdravstvo kako Sanaderova obrana na sudu pokušava kolektivno podijeliti krivnju među članovima bivše Vlade. On je mišljenja da je Sanader zloupotrebljavao političke odluke. Na pitanja što ako izgubi na izborima za predsjednika HDZ-a , hoće li se povući iz politike dogovorio je da o tome ne razmišlja.

‘Postat ću predsjednik HDZ-a i premijer Hrvatske’, poručio je na kraju Milinović.

A.S./LO/HRT