Milka Perić-Cvenkapa, starica s periferije života

0

Kada bi se definirala  medijska popularnost nekog građanina Udbine to ne bi bio netko od političara, učitelja, policajaca ili branitelja. Na Youtube ćete lako pronaći mnoštvo video-clipova Milke Perić(74) zvane Cvenkapa. Ova starica nema doma niti obitelj. Živi po svome. To u ovom slučaju znači da prebire po kantama za smeće, a dom joj je jedna tuđa, ruševna kuća u središtu Udbine.

Na HTV-4 sinoć je prikazana pripovijest o baki Milki. Pripovijest zbog koje bi i kamen proplakao. Živi u smeću kojega su odbacili njezini sugrađani. Krov joj prokišnjava, nema ni struje ni vode. Uvijek orna za razgovor Crvenkapa kazuje o svojem životu, radnom vijeku kojega je provela po tvornicama u okolici Udbine. Godine joj ne smetaju jer „volim živit pa neka me“.

Starica uživa u razgovoru, „u divanu“. Lucidna je i tvgrdoglava jer priznaje da „ponekad goni po svome“. Očituje se to po činjenicama da joj je Općina Udbina željela dati kontejner, novi i čisti dom za stare dane. Zahvalila se i odbila smještaj.

Milka ima nešto manje od 1 700 kuna mirovine. Taj novac najviše troši na druge. To je čini sretnom jer kaže kako ima veće sirotinje od nje. Tada djeci kupuje i dariva slatkiše, ponekad susjedima kupi obuću jer „nemo’š bit bez buca“!

Milku Perić-Crvenkapu medijski je otkrio Robert Labrović Loki iz Otočca, vlasnik i novinar TV-Loki. Tako su za Cvenkapu i njezin život čuli mnogi pa se događa da je ova starica najzanimljivije čeljade u Udbini. Razgovorljiva, britka, ali pomalo svojeglava. U svojem jadu i čemeru koji ipak ne bi mijenjala za novi kontejner i suhi dom.

-Ne treba meni ništa. Đe mi je glava, tu mi je kuća. Živim kako živim i dok živim, poručuje Crvenkapica. Sićušna bakica koja živi kao na periferiji ili imitaciji života.

L. O.