Ministar Habijan u Gornjem lugu i Grabovači: Vlada RH posvećena zaštiti okoliša

0

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan sudjelovao je u akciji čišćenja špilje u Gornjem lugu kod Žute Lokve, gdje je naglasio da će zaštita okoliša ostati prioritet Vlade Republike Hrvatske, s posebnim fokusom na očuvanje pitke vode.

“Zaštita okoliša će i dalje biti prioritet Vlade RH, s posebnim naglaskom na očuvanje pitkih voda. I u novom mandatu nastavit ćemo s provedbom ovakvih akcija i projekata koji se odnose na Katastar speleoloških objekata koji je započet 2015. godine”, izjavio je ministar, prema priopćenju Ministarstva.

Ministar Habijan izrazio je zabrinutost zbog činjenice da je više od 600 speleoloških objekata upisanih u Katastar kontaminirano otpadom, a preko 100 njih minskim i eksplozivnim sredstvima. “Podizanje svijesti o ovim zabrinjavajućim podacima je izuzetno bitno te ćemo i nadalje promovirati ovakve akcije i nastaviti sufinanciranje putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, najavio je.

Nakon akcije čišćenja, ministar Habijan zajedno s ravnateljem Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljošom Duplićem, pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Brozičevićem te ravnateljem Parka prirode Velebit Mariom Šabanom, posjetio je Pećinski park Grabovaču i špilju Samograd. U posjeti su ih pratili ravnateljica Jelena Milković i čuvar prirode Tomislav Špehar.

Ministar Habijan istaknuo je važnost ovakvih inicijativa za zaštitu prirode, posebno naglašavajući očuvanje pitke vode kao ključni element vladine politike zaštite okoliša.

L.O.