Ministar Karamarko održao radni kolegij u Gospiću

0

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić zajedno sa suradnicima, u prostorijama ove PU održali su radni kolegiji s operativnim kolegijem načelnika Policijske uprave ličko-senjske.
Tema radnog kolegija bila je stanje sigurnosti na području Policijske uprave ličko-senjske u prvih osam mjeseci ove godine.
Načelnik Policijske uprave Željko Jurković istakao je da je unatoč specifičnosti položaja Policijske uprave (granica s BiH, te važni cestovni pravci) i njezine veličine, stanje sigurnosti u prvih osam mjeseci ove godine bilo povoljno, potkrijepivši to smanjenjem ukupnog  broja  kaznenih djela, prekršaja protiv javnog reda i mira, kao i prometnih nesreća. Od teških kaznenih djela istakao je kazneno djelo teškog ubojstva u Rudanovcu koje je uspješno razriješeno, što je vratilo poljuljani osjećaj sigurnosti kod građana na području Općine Plitvička Jezera. Posebno je istakao da je od 2004. godine do danas na području ove PU evidentirano pet kaznenih djela ubojstava, od kojih su četiri kaznena djela bila po nepoznatom počinitelju, a velikim angažmanom policijskih službenika Policijske uprave ličko-senjske sva kaznena djela su uspješno razriješena.
Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić istaknuo je da ovakav način održavanja kolegija ima svrhu poboljšanja komunikacije između Ministarstva unutarnjih poslova sa policijskim upravama i postajama. Rad policijske uprave ličko-senjske ocijenio je zadovoljavajućim, istaknuvši dobre rezultate u smanjivanju ukupnog broja kaznenih djela i razrješavanju tih djela, gdje ova PU spada u sam vrh. Prostor za poboljšanjem rada vidi u većim aktivnostima vezanim za otkrivanje tamne brojke kriminaliteta, posebno gospodarskog i organiziranog kriminaliteta, istaknuvši da se radi o „tranzitnoj“ policijskoj upravi koja graniči s BiH, što daje veće mogućnosti za obradu organiziranog kriminaliteta i kriminaliteta droga.
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko istakao je da je od dolaska na dužnost ministra ustrajao na dva principa u radu: depolitizaciji i profesionalizaciji, za koje smatra da su temelj uspješnog rada u policiji i da su do sada dali značajne rezultate s obzirom da je iz svih kriminalističkih istraživanja koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova razvidno da više nema nedodirljivih. Posebno se osvrnuo na obradu kaznenih djela ratnog zločina, kako onih počinjenih tijekom Domovinskog rata, tako i onih iz Drugog svjetskog rata, s obzirom na veliki broj žrtava, zatraživši veći angažman svih djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova na razrješavanju tih djela.

U drugom dijelu radnog sastanka ministar unutarnjih poslova podijelio je spomen značke 21-om umirovljenom pripadniku Specijalne jedinice „Tigar“, koji danas 9. rujna obilježavaju 19. godišnjicu osnutka, a zapovjedniku te jedinice Miroslavu Cindriću uručio je i pištolj. Tom prilikom istaknuo je veliki značaj svih pripadnika Specijalne jedinice policije u Domovinskom ratu, kao i stvaranju samostalne Republike Hrvatske, koja je danas na pragu ulaska u Europsku uniju. Posebno se osvrnuo na doprinos SJP „Tigar“, s obzirom na položaj ove PU u Domovinskom ratu i njihovom angažmanu u obrani i stvaranju države, istaknuvši da su veći dio svoga djelovanja proveli na Velebitu koji je simbol borbe Hrvatske za slobodu.

Oglas

MUP