Ministarstvo poljoprivrede: Raspisano više od 272 natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi 53

0

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je u četvrtak obavijest o trenutnom stanju zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Do sada je 272 jedinica lokalne samouprave dobilo suglasnost za objavu natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta ukupne površine veće od 66 tisuća hektara. Dodatno, u pripremi su još 53 natječaja.

Ministarstvo je usvojilo izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje, po prvi put, propisuju žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Novi zakon također uključuje sustav bodovanja koji je sukladan sa strateškim prioritetima.

Prema novom sustavu, najviše bodova ostvaruju oni koji dodaju veću vrijednost, poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, te domicilni i mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Uz ove izmjene, propisuje se i pravo državnog prvokupa nakon isteka moratorija, obveza i rok dostave, izrade i kontrole gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja i prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća. Novosti uključuju i elektroničku provedbu javnog natječaja za zakup.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje i obvezu Ministarstva da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava koje ne raspisuju natječaje sukladno rokovima propisanima zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

U priopćenju Ministarstva navodi se da su, nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava, raspisana dva natječaja za zakup. Do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 18 jedinica lokalne samouprave.

Od zadnjeg izvješća, objavljeno je osam natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, poslano je 14 novih odluka o raspisivanju javnog natječaja na odobrenje, te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području tri jedinice lokalne samouprave.

L.O.