Uskoro počinje izbor Miss Universe: Andrea Erjavec donosi duh Like na svjetsku pozornicu

0

Andrea Erjavec, 23-godišnja studentica pete godine razredne nastave na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, odsjek Petrinja, u zadnjim je pripremama i pakiranju kofera za najuzbudljivije putovanje u životu – ono na svjetski izbor Miss Universe koji će se 18. studenoga ove godine održati u El Salvadoru.

‘Jako sam uzbuđena i jedva čekam započeti avanturu života! Nikada do sada nisam putovala izvan Europe i ovo će za mene biti zaista jedinstveno iskustvo, što zbog prekrasne zemlje u koju putujem, ali i novih poznanstava s djevojkama iz gotovo 90 zemalja’, rekla je Andrea.

Titulu Miss Universe Hrvatske 2023. ponijela je krajem svibnja u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu i proteklih pet mjeseci provela je pripremama za finalni izbor.

‘Miss Universe već dugo nije samo izbor najljepše djevojke. Miss Universe Organization nama kao Direkciji te našoj predstavnici tijekom godine daje bezbroj zadataka i projekata koje moramo napraviti, što nam zadaje puno više posla, ali je i prilika da svaka djevojka predstavi svoju zemlju te projekte na kojima radi, ono što je važno njoj kao osobi’, rekla je Marija Kraljević, direktorica Miss Universe Hrvatske.

Miss Universe Organization je, u suradnji s Mouawad, draguljarnicom iz Tajlanda i sponzorom krune, ove godine pokrenuo poseban projekt ‘Voice for Change’ natjecanje u kojem sudjeluju sve ovogodišnje natjecateljice.

‘Svaka od nas trebala je odabrati društveni problem do kojeg nam je stalo i za koji želimo biti svojevrsne ambasadorice kako bi u konačnici pomogle u rješavanju i potakle druge na pomaganje. Moj projekt usko je vezan uz moju profesiju: obrazovanje mladih i briga o njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju. Već godinama promatram svoju osnovnu školu u Perušiću i njihovu borbu s obnovom sportske dvorane koja nema ni grijanje ni adekvatne opreme, tako da zimi djeca treniraju u učionicama. Drugi dio mojeg projekta je pomoć za obnovu zgrade fakulteta u Petrinji koji je teško stradao u potresu. Nagrada za svaki od tri prvoplasirana projekta je 12.000 dolara i znam da taj novac, ako ga dodijele mojem projektu, neće riješiti ove probleme, ali ako i ja mogu dati svoj mali doprinos, meni će to biti neizmjerno zadovoljstvo. Ovom prilikom želim zahvaliti Mariji i Vladimiru Kraljeviću, koji su me podržali, vozili me kad god je trebalo i pomogli mi sa snimanjima, Mariju Paralu koji nam je ustupio svoje snimke Perušića dronom te Igoru Vignjeviću koji nam je ustupio svoje snimke potresa u Petrinji i pomogao u montaži’, priča Andrea.

Gotovo cijelo ljeto Andrea je s Direkcijom provela na snimanjima i ostalih video materijala za svjetski izbor, a glavne lokacije bile su u Ličko-senjskoj županiji, budući da Andrea dolazi iz Perušića, a vjerni joj je partner za mnogobrojna i ugodna putovanja Nova rent-a-car.

‘Neizmjerno smo zahvalni gospodinu Ernestu Petryju, županu Ličko-senjske županije i Turističkoj zajednici Ličko-senjske županije. Oni su nas spojili sa svojim kolegama u Turističkim zajednicama Gospića, Otočca, Plitvičkih jezera, Senja, Perušića i Novalje te gradonačelnikom Novalje, gospodinom Dabo i zahvaljujući njima smo uspjeli snimiti sve što smo trebali’, istaknuo je Vladimir Kraljević vlasnik licence Miss Universe Hrvatske.

Prirodne ljepote Like bile su inspiracija za nacionalni kostim koji će Andrea ponijeti u El Salvador, a Marija Kraljević nas je upoznala s detaljima.

‘Ovogodišnji nacionalni kostim potpuno je drugačiji od svih do sada. Inspiracija su nam bile prirodne ljepote Like u kojoj imamo dva nacionalna parka: Plitvička jezera i Velebit, rijeku Gacku, tu kontinentalnu, zelenu Liku koja nas osvaja bogatstvom svih nijansi zelene boje, a s druge strane imamo surove litice Velebita i stijene koje uranjaju u kristalno čisto more i kao da opet izranjanju na otoku Pagu. Potpuna suprotnost tim golim stijenama su nježni žuti cvjetovi Velebitske degenije, zaštićene i endemske biljke, koji čine centralni dio kostima. Kako bi kostimu ipak dali i mali dašak tradicije, Andrea će na glavi imati originalnu ličku kapu’, govori ona.

Osim nacionalnog kostima i potrebne odjeće i obuće, u koferima će Andrea ponijeti i poklone za ostale djevojke.

L.O.