Mladi članovi BK Barkan-Otočac u akciji obilježavanja Europskog dana bez automobila

0

Dana 22. rujna 2011. u 10:00 sati na trgu ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac mladi Barkanovci, srednjoškolci, uključuju se na sebi svojstven način u akciju promoviranja mnogostrukih prednosti vožnje biciklom i pješačenja kao najzdravijih oblika ljudskog kretanja. Svojim primjerom poticati će sugrađane da nezdravo sjedenje u automobilu zamijene zdravim fizičkim kretanjem, pješačenjem ili vožnjom na biciklu.

Naime, PARK YOUR CAR & RIDE A BIKE moto je inicijative mladih čanova BK Barkan-Otočac, kojoj je cilj stvoriti uvjete za zdraviji, ljepši i sigurniji život, promicanjem korištenja bicikla na putu održivog razvoja. Stoga ju vežemo uz Europski dan bez automobila 22. rujna, kojim završava Europski tjedan kretanja (European Mobility Week). Ovo je prigoda da pokažemo dobru volju za mijenjanjem osobnih navika i pokušamo koristiti alternativne načine transporta – bicikliranje i pješačenje.

Glavni je cilj ove inicijative poticati povratak pješaka i biciklista u gradsko središte i prirodu općenito. Riječ je o inicijativi kojom se promiče korištenje bicikla te podiže svijest građana o biciklu kao modelu koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života. Kretanje bez automobila, barem jednom tjedno može prerasti u hvalevrijednu životnu naviku svakog pojedinca, kojim ćemo učiniti zaista mnogo za mjesto u kojem živi, za svoje sugrađane i za sebe.

Ova će inicijativa biti prilika pješacima da se na trenutak zaustave, popnu na bicikl i da im on postane izazov; biciklistima će ona biti neizravno priznanje njihovom načinu vožnje, zahvala za trud i podsjetnik na ugodu vožnje; automobilistima usputna neobavezna informacija da postoji i nešto drugo osim svijeta automobila.

Pridružit će nam se djeca dječjeg vrtića “Ciciban” pa izvucite i vi svoje bicikle, romobile, role i sl. iz podruma, spremite automobil u garažu i pridružite nam se!

Barkanovci