Mladi Otočkog dekanata na nezaboravnom druženju u Sisku i Petrinji

1

Mladi hodočasnici iz Otočkog dekanata, sudionici događaja godine u Hrvatskoj – Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji je 5. svibnja održan u Sisku – vratili su se svojim domovima u nedjelju navečer puni prekrasnih iskustava i nezaboravnih dojmova. Prema Sisku su krenuli u subotu oko sedam sati ujutro pod vodstvom vjeroučiteljice Silvije Vašarević i don Anđelka Kaćunka, a u Sisak su stigli u 11 sati. Prije toga, na punktu Odra nedaleko od Siska dočekao ih je vodič Tomislav Božinović, jedan od 1500 volontera koji su se stavili u službu pomaganja mladima tijekom njihova dvodnevnog boravka Sisačkoj biskupiji, teri im podijelio kape i letke s programom Susreta. Zajedno s mnoštvom drugih hodočasnika i naši su mladi s parkirališta krenuli prema katedrali Sv. Križa u središtu grada. Većina je obišla prekrasnu katedralu i prostor oko trga, gdje je pred katedralom trajao program “zagrijavanja” – “red priče, red pjesme”… Oko 13 sati je iz župnog dvorišta krenuo veliki križ s ministrantima i svijećama, a iza njega se stvorila kilometarska rijeka mladosti, koja je Rimskom ulicom pa preko mosta na Kupi više od sat i pol “tekla” prema novoj crkvi Sv. Kvirina. Bilo je jako lijepo vidjeti povorku razdragane mladeži, a poseban dojam ostavljali su građani Siska koji su mladima mahali i fotografirali ih s prozora svojih stanova dok su prolazili gradskim ulicama.

Na golemu novouređenu površinu ispred crkve Sv. Kvirina povorka je stigla oko tri sata poslije podne. Tada je započeo predprogram, tj. duhovno-zabavni program kao priprema za svečano euharistijsko slavlje, koje je uvijek vrhunac Susreta. Zbor je na početku otpjevao himnu SHKM, koju je većina mladih naučila i razdragano pjevala. Voditelji programa sve su pozdravili s radošću, a to je učinio u povjerenik za mlade Sisačke biskupije vlč. Koretić. Mladima je odmah izrazio radosnu dobrodošlicu i domaći biskup Vlado Košić. U programu koji je slijedio bilo je raznolikih sadržaja – i pjesama, i meditacija, i svjedočenja, i skečeva, i plesa… Uz druženje i upoznavanje mladi su pratili program, ali i iskoristili mogućnost za ispovijed – sve u radosnom i vedrom raspoloženju.

U 18 sati započela je ulazna pjesma svete mise koju je u zajedništvu s dvadesetak biskupa i nekoliko stotina svećenika predvodio kardinal Josip Bozanić. Opet je domaći biskup mons. Košić sve pozdravio i izrazio radost zbog toga Susreta. Zbor je lijepo pjevao i sigurno – fantastično je zvučala “stara” misa u “klasičnom” ruhu, kao i moderne kršćanske pjesme koje vole mladi. Pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, koji je u HBK na čelu Odbora za pastoral mladih, u propovijedi je potaknuo mlade na hod za Isusom Kristom, koji je sebe proglasio Svjetlom svijeta i nama dao zadaću da budemo također svjetlo. Na kraju sv. mise, nakon što je svoju pozdravnu riječ svima uputio predsjednik HBK i đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić, veliku radost izazvala je objava da je domaćin sljedećega Susreta hrvatske katoličke mladeži 2014. godine grad Dubrovnik.

U tom raspoloženju unatoč umoru – nakon pozdravnih riječi, blagoslova, završne pjesme, Lijepe naše i himne Susreta – rijeka mladosti ponovno je potekla ulicama Siska prema svojim autobusima, koji su ih prevezli do mnogih mjesta u Sisačkoj biskupiji gdje su dobili smještaj kod obitelji. Mladi iz Otočkog dekanata dobili su smještaj u Petrinji. Ugostile su ih sljedeće obitelji odnosno domaćini: Marinko Kaleb, Mato Damjanović, Tihomir Čerpnjak, Božena Murr, Drago Čančar, Marijan Marić, Ambrozije Antolović i Marko Nikić.

U nedjelju ujutro mladi su se okupili na ulazu u Gradski stadion i potom svoju prtljagu odnijeli do autobusa koji je bio parkiran kod velikog nogometnog igrališta, do kojega su došli po lijepoj šetnici uz rječicu Petrinjčicu. Tu su napravili zajedničku fotografiju i vratili se do stadiona, gdje je već sve bilo spremno za euharistijsko slavlje. U predprogramu su o povijesti i sadašnjosti Petrinje govorili povjesničar Ivan Rizmaul i gradonačelnik Željko Nenadić, a program je pjesmom animirao zbor mladih župe Sv. Lovre “Svitanje”.

U 11 sati krenula je prema pozornici na kojoj je bio oltar procesija s ministrantima i svećenicima. Svetu misu za 1.650 mladih koje su ugostile obitelji u Petrinji predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Uz sunce i vjetar – znakove Svjetla i Duha – koji su hodočasnike pratili u Sisku, u Petrinji se kompletirala simbolika pa je kratka kiša vjernike podsjetila na sakrament sv. krštenja. U nadahnutoj propovijedi, na temelju misnog evanđelja, biskup je narodu a poglavito mladima posvijestio koliko je važno za naš vjernički život da ostanemo kao mladice nakalemljeni na Kristu kao trsu jer samo tako možemo i na zemlji i za vječnost donijeti evanđeoske plodove i “hodeći u Svjetlosti” svjedočiti da smo Kristovi učenici ter druge privući k njemu, našem Trsu i Spasitelju.

Na kraju mise kapelan petrinjske župe Sv. Lovre vlč. Janko Lulić u ime župnika i dekana vlč. Josipa Smaržije i u svoje ime vrlo emotivno je svima zahvalio na pomoći u organiziranju toga divnog susreta. Velika zanimljivost je da su upravo Petrinjci Ana Čerina i Karlo Ivančić autori himne ovogodišnjega Susreta hrvatske katoličke mladeži “U svjetlosti hodimo”, pa je ona na kraju mise izvedena s posebno radosnim osjećajima. Ali najveće iznenađenje bila je čestitka koju je Ani poslao biskup Košić a pročitao biskup Uzinić. Autorici teksta himene zahvalio je na aktivnosti u zajednici i čestitao rođendan (7. svibnja). Nakon toga održano je predstavljanje skupina odnosno tridesetak župa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine ter hrvatskih katoličkih misija u Europi, koje su ugostili ljubazni Petrinjci. Najprije se na jedinstven način predstavila Hrvatska katolička misija iz Berlina – 15-ak mladih izišlo je na pozornicu i po redu izgovorilo po rečenicu-dvije o svojoj Misiji. Otočki dekanat je kratko i sažeto predstavila gimnazijalka Petra Marković iz Otočca, a s njom je na pozornici bio i vodič Tomislav Božinović, nakon čega joj je predao medaljone za sve hodočasnike. Mladi iz Gacke doline svojim su domaćinima ponijeli suvenire (a neki i ličku rakiju) kao mali znak pažnje. Na kraju programa svim je hodočasnicima na stadionu za ručak poslužen gulaš. Nakon toga mladi su posjetili crkvu Sv. Lovre, koja je u četničkoj agresiji bila sravnjena sa zemljom i na njoj namjerno otvoren stočni sajam. Župnik im je kratko opisao povijest Petrinje i župe, a oni su se, zahvalni za sve lijepe doživljaje i svu dobrotu koja im je iskazana u dva dana, pomolili za svoje domaćine ter se, nakon kratke šetnje lijepim parkom u središtu Petrinje umorni ali radosni i puni nezaboravnih dojmova uputili prema svojoj lijepoj Gackoj dolini.

Na kraju su, tijekom vožnje, svi po redu došli na mikrofon i jedni drugima prenijeti dio svojih dojmova. To je bilo korisno iskustvo jer su mnogi istaknuli nešto posebno što je samo njih “dotaknulo” ili neki svoj doživljaj u Sisku ili Petrinji, ali svi su redom najljepšim riječima govorili o gostoljubivim domaćinima u Petrinji i, posebno oni kojima je to prvi takav susret, izjavili – SVI IDEMO U DUBROVNIK! Nekoliko mladih izrazilo je želju da se, uz redovitu mjesečnu tribinu koja u Otočcu već postoji, barem još jednom mjesečno nastavi druženje uz razgovor o vjeri i mladenačkim problemima, iskustvima i potrebama. To su podržali i vjeroučiteljica Silvija i don Anđelko. Zaključujući dojmove, don Anđelko je na kraju mladima zahvalio za uzorno ponašanje cijelim putem, potaknuo ih da u svojoj sredini šire pozitivnu energiju koju su doživjeli na SHKM ter svima zaželio da nastave “hoditi u Svjetlosti” i stalno u srcu nose želju koju je izrazio svećenik-pjesnik Izidor Poljak: “Kuda koracam hoću da bacam snopove zlatne svjetlosti!”

( IB )