Mogu li blagdani proći bez detonacija?

Akcija MUP-a RH pod nazivom „Mir i dobro“ provodi se već niz godina s ciljem da nam blagdani budu u skladu s nazivom ove nacionalne kampanje. Ipak  i ovih dana se povremeno čuju detonacije petardi, različitih pirotehničkih naprava, bljeskovi „bengalki“… Policija podsjeća kako će se kao i svake godine akcija  „Mir i  dobro“ provoditi do 8. siječnja. Osim korisnika  pirotehničkih sredstava, obveze o ponašanju i stavljanju  u  promet određenih kategorija petardi odnosi se  i na trgovce.

Lani je za vrijeme akcije „Mir i dobro“ policija na prostoru djelovanja PU  ličko-senjske zaplijenila 2 komada vatrenog oružja, 1605 komada različitog streljiva i jedno eksplozivno sredstvo. Pri tome su podignute dvije prekršajne i jedna kaznena prijava. Na svu sreću pri tome nitko nije stradao.

Nastavak ispod oglasa

Čini se da su u našoj tradiciji pucnjava i detonacije uhvatile duboke korijene pa je gotovo nemoguće da blagdani prođu u  miru.  Ovih smo dana osupnuti podacima iz drugih dijelova Hrvatske gdje su djeca zbog „igranja“ sa petardama ostala bez prstiju i zadobila opekline. A bez toga se svakako moglo.

L.O.