Mons.Mile Čančar počasni građanin grada Senja

2

U petak 29. travnja na Tvrđavi Nehaj održana je svečana sjednica Grada Senja koja se slavi na blagdan sv. Jurja. Tom prilikom između više dobitnika povelja grada Senja, najznačajniju nagradu dobio je donedavni župnik i dekan senjski mons. Mile Čančar.

Mons. Čančar je dobio to priznanje, kako, među ostalim, stoji u njegovu obrazloženju, radi značajnog doprinosa napretku i ugledu grada Senja te ostvarivanju i razvoju demokracije u Republici Hrvatskoj. Veliko priznanje uručili su mu predsjednik gradsko vijeća Željko Nekić i gradonačelnik Darko Nekić.

Mons. Čančar, koji je od prošle godine na novoj pastoralnoj dužnosti župnika i dekana gospićkog, rođen je 1955. godine u Gornjem Vagancu kod Slunja, u Pazinu je završio sjemenište a Teologiju u Rijeci. Kao svećenik Riječko-senjske nadbiskupije bio je župnik u Josipdolu i Viškova a od 1992. do 2010. godine u Senju. Prepošt je Senjskog kaptola a od prošle godine i monsinjor. Zahvaljujući u ime svih na dobivenom priznanju, mons. Čančar je kazao da je djelovanje u Senju bilo vrlo zahtjevno, fizički i psihički, no kada se posao radi s ljubavlju, ostaje prepoznat kod ljudi. Posebno je to važno u Senju koji je ostavio značajan trag u nacionalnoj, vjerskoj i kulturnoj sferi. Obrazlažući nagradu mons. Čančaru u ime predlagatelja Ivan Prpić, inače zborovođa katedralnog zbora, ukazao je na veliku pomoć mons. Čančara izbjeglicama tijekom Domovinskog rata kao i na gradnji sakralnih objekata.

/ bib – ika /