„Most“ koji nas veseli i spaja

Daleko od očiju javnosti i medija mnoge ličke škole postižu sjajne rezultate. O njihovim trudu se malo zna, pa makar se junaci ove priče zvali i „Most“. Učenička zadruga „Most“ iz Kosinja djeluje u OŠ „Anž Frankopan“ i sukladno imenu doista spaja djecu iz svih dijelova Kosinjske doline. Nastupaju na svim većim manifestacija u Ličko-senjskoj županiji, plijeneći pozornost građana svojim unikatnim radovima. Ravnatelj OŠ „Anž Frankopan“ Ivan Bronzović poveo je skupinu učenika na prvi po redu „Advent u Gospiću“.

Ivan Bronzović
Ivan Bronzović

-Članovi Učeničke zadruge „Most“ marljivo izrađuju ukrasne predmete od kojih su većina unikati. Ime su uzeli od prekrasnog Kosinjskog mosta, jedne od novijih znamenitosti ovoga kraja. Zadruga postoji godinu i po dana i jedina smo učenička zadruga na prostoru naše županije. Ekološki pristup je na prvom mjestu jer učenici sve što rade, rade od prirodnih materijala. Za sve što izrađuju djeca koriste tradicionalnu, seosku recepturu koja je posvuda gotovo zaboravljena ili su je istisnule moderne tehnologije. Posebno su ponosni na domaći med od borovih iglica. Budući da na području Kosinja ne postoji niti jedan proizvodni pogon, taj med, ali i ostali proizvodi, potpuno su lišeni bilo kakvih štetnih sastojaka. Njihovi medenjaci i ostale slastice rade se po prastarim receptima njihovih prabaka. Sada su najtraženiji božićni vijenci i ostali ukrasi, ističe s ponosom ravnatelj Bronzović. Promoviranje Kosinja i vrijedne djece prioritet je ovog zanimljivog projekta koji posvuda nailazi na odličan prijem.
-Gdje god se naša zadruga pojavi, osvaja simpatije. Je li to zbog dislociranosti kraja iz kojega dolazimo, ili zbog posebnosti svega što djeca rade? Mislim da je taj uspjeh sprega više elemenata i svi su nam se „posložili“!
OŠ „Anž Frankopan“ broji oko 30-ak učenika. Osim što je ovo jedina lička škola koja ima ovako aktivnu učeničku zadrugu, to je zacijelo i jedina hrvatska škola u koju djeca svake godine u jednom periodu na nastavu dolaze-čamcima! Male Kosinjane to ne brine. Kažu kako vole svoju školu, svoj Kosinj i most na rijeci Lici, simbol ovoga kraja.

Nastavak ispod oglasa

M. S.