Mrežna stranica župe Kompolje

1


Od prve nedjelje Došašća, 27. studenoga 2011. na Internetu su dostupne stranice župe Kompolje. To je staro naselje kod Otočca, koje se spominje prvi put 1654., ali je mnogo starije jer postoje nalazi iz razdoblja kasnoga brončanoga doba (1.000. do 800 g. pr. Kr.) u vrijeme sjajne japodske kulture. Naziv mjesta dolazi od latinske imenice “campus” – polje, tj. od njegove umanjenice “campelus” – poljce. Župa Kompolje pripada Gospićko-senjskoj biskupiji. Osnovana je 1807. godine, a župna crkva je sagrađena 1723. Patron župe je Sv. Stjepan mučenik (26. prosinca), a slavi se i Sv. Stjepan Kralj (16. kolovoza).

U početnom pozdravnom prilogu župnik don Anđelko Kaćunko kaže: “Draga braćo i sestre, poštovani vjernici i posjetitelji kompoljske župne mrežne stranice – dobro došli u našu ‘virtualnu crkvu’!” Potom objašnjava da je svrha svrha pokretanja župnog portala najprije duhovna izgradnja ter informiranje i međusobno povezivanje župljana Kompolja i Brloga. Uz to, ističe se dalje, “žarko želimo ‘umrežiti’ ter svojemu rodnom mjestu privući sve Kompoljčane ma gdje bili, tj. barem na ovome virtualnom mjestu okupiti diljem naše Domovine i širom svijeta rasutu ‘kompoljsku djecu’ ter im otvoriti prozor i vrata naše crkve i našega ‘župnog dvorišta’. Također, osim htijenja da što više doprinesemo izgradnji našega zajedništva – obiteljskog, župnog, dekanatskog, biskupijskog, nacionalnog, općecrkvenog – želimo cijelom ‘globalnom selu’ učiniti dostupnim barem dio bogate duhovne i kulturne baštine koju imamo.”
Uz to, župnik ističe veliku i posebnu želju da to virtualno ‘mjesto’ bude susretište mladih župljana – Kompolja i Brloga, a također i katoličke mladeži Otočkoga dekanata i cijele Gospićko-senjske biskupije. “Zapravo, želimo da naši mladi vjernici – kao što to čine na famoznom Fejsbuku radi ‘druženja’, razmjene informacija… ili tek obične zabave – pomoću ovoga medija obogate jedni druge darovima koje im je Gospodin dao, a starijima i svim ljudima dobre volje pokažu razloge kršćanske nade koju u sebi nose.”

Ističući dalje kako je kršćanima korištenje svakog medija također “misijsko poslanje” odnosno mogućnost za evangelizaciju, don Kaćunko navodi riječi Sv. Pavla – najvećeg misionara i evangelizatora u povijesti Crkve: “Jao meni ako evanđelja ne navješćujem” (1 Kor 9,16) – ter posvješćuje da je Isus i nama zapovjedio ono što je rekao na kraju apostolima: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju! (Mk 16,15) ter: “Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode (Mt 28,19). A već prije toga ‘zapovjedio’ nam je i korištenje interneta: “Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima!” (Mt 10,27).

Na kraju, kompoljski župnik kaže: “Mi, nimalo slučajno i veoma znakovito, započinjemo ovom stranicom ostvarivati to poslanje upravo na crkveno-liturgijsku Novu godinu – kako zovemo 1. nedjelju Došašća, kojom počinje i priprava za Božić i jačanje ‘duhovne kondicije’ za ustrajan hod prema našem konačnom susretu s Bogom! Geslo i ‘abeceda’ te naše zadaće bit će ‘Bog – Crkva (Obitelj) – Domovina’. Nadamo se da će naše Kompolje i kao ‘comp-polje’ biti duhovno polje koje će donositi bogate plodove Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro našega naroda. Nadamo se svakovrsnoj potpori vas naših čitatelja, a nadasve očekujemo (ter molimo za sebe i za sve vas!) zagovor Sv. Stjepana Prvomučenika i Stjepana Kralja (Ugarskog) ter nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Sv. Elizabete! Čitajte nas svakodnevno! Amen”, zaključuje don Kaćunko.

Na kompoljskoj web-stranici nalaze se sve uobičajene kategorije (s napomenom da će se sve nadograđivati), pa se tako može pročitati najosnovnije o povijesti Kompolja, Brloga i župa Otočkog dekanata, a portal će redovito donositi vijesti i pratiti događanja iz svojih župa, ali također iz cijele Crkve. Stranica, koju je vrlo lijepo uredio Antonio Magdić, dostupna je na http://www.zupa-kompolje.hr .

Lika Online