Muzej Like iz Gospića donirao 50 tisuća kuna Hrvatskom domu u Petrinji

Muzej Like Gospić donirao je 50 tisuća kuna Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom u Petrinji, a u Hrvatskom domu, koji se preselio na Trg kulture, ravnateljica tog muzeja Tatjana Kolak u utorak je simbolično uručila ček njegovoj ravnateljici Vesni Brebrić.

Gradonačelnica Magdalena Komes rekla da pomoć, iako su prošle gotovo dvije godine od potresa, još stiže te da je svijest cijele Hrvatske usmjerena prema pružanju pomoći Petrinji.

“Zahvaljujem i gradonačelniku Gospića i Muzeju Lika na ovoj vrijednoj donaciji, ali isto tako i na svemu što nam je pruženo neposredno nakon potresa. Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe suradnje, kao što je i gradonačelnik Gospića rekao, imamo puno toga zajedničkog, zajedničkih trenutaka i povijesnih i u neposrednoj prošlosti i u Domovinskom ratu smo prošli križni put i iz toga proizlazi i suosjećanje i u ovim teškim trenucima nas Petrinjaca”, rekla je gradonačelnica Komes.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom u Petrinji Vesna Brebrić zahvalila je na vrijednoj donaciji.

“S Muzejom Lika imamo dosta poveznica, tako da vjerujem da ćemo nastaviti suradnju i ubuduće. Sredstva će biti utrošena na našu tehničku opremu”, rekla je Brebrić.

Ravnateljica Muzeja Lika Gospić Tatjana Kolak rekla da je ideja za tu hvalevrijednu akciju nastala prije godinu i pol.

“U okviru našeg muzeja djeluje Memorijalni centar ‘Nikola Tesla’ Smiljan i mi 10. srpnja slavimo njegov rođendan. Tada organiziramo različite manifestacije, a pošle godine kolegica Anamaria Šolaja je osmislila projekt u suradnji s modnim dvojcem Elfs, koji je za nas dizajnirao limitiranu ediciju majica Smiljan by Elfs”, rekla je Kolak.

Istaknula je da se u suvenirnici prodalo 166 majica, a kad su prodali sve te majice, odlučili su da će to biti za Banovinu.

“Gledali smo kome bismo darovali i odlučili smo se za Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja jer smo slične ustanove. Priča o Nikoli Tesli, humanitarcu, nam je bila uvijek na pameti jer Tesla je smatrao da sve što radi radi za dobrobit čovječanstva, tako da smo mi na tragu te njegove misli. Iz Gospića, iz Smiljana, šaljemo vam veliko srce i znamo da će se ova sredstva sigurno dobro iskoristiti”, rekla je Kolak.

L.O.