Na današnji dan prije 24. godine ustrojena 133. brigada u Otočcu

Na današnji dan prije 24 godine, 18. listopada 1991., iz Glavnog stožera HV-a u Ministarstvo obrane upućen je zahtjev za ustrojavanje novih jedinica. Njime je tadašnji načelnik GS HV-a tražio ustrojavanje i popunu 133. brigade ZNG-a “R” Otočac s tri bataljuna, čiju je popunu osiguravao SNO Otočac.

um.puk. Davor Peitel
um.puk. Davor Peitel
Povjerenje ustrojavanja dano je kapetanu I. Kl. Davoru Peitelu. Brigada je ustrojena od 2. i 3. bataljuna 118. brigade ZNG-a “R”, te od raspoloživih v/o na području općine Otočac.
Po riječima umirovljenog pukovnika HV Davora Peitela, 118. brigada iz Gospića ustrojava dva nova bataljuna koji ulaze u njezin sastav. Popunu vrši SNO Gospić. Nositelj ustrojavanja je zapovjednik 118. brigade. S ustrojavanjem je trebalo otpočeti odmah u roku od 24 sata.
„Nakon opsežnih pregovora i raznih lobiranja, 19. listopada 1991. u Sekretarijat za narodnu obranu i Krizni štab u Otočcu stigla je zapovijed ministra obrane RH Gojka Šuška o ustrojavanju 133. brigade u Otočcu, a u zapovjedništvo brigade dolazi zapovijed GS HV-a kojom se ustrojava 133. brigada ZNG-a u Otočcu. Svim pripadnicama i pripadnicima čestitam Dan 133. Brigade, koja je nastala isključivo od žitelja Gacke doline, Otočca i Brinjskog kraja“ – poručio je nositelj ustrojavanja i njen prvi zapovjednik umir. pukovnik Davor Peitel.
Dražen Prša