Na misi s Papom na hipodromu 400 tisuća vjernika

0

Na misnome slavlju koje papa Benedikt XVI. predvodi na zagrebačkom hipodromu u povodu Prvoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji okupilo se oko 400 tisuća vjernika, među kojima i veliki broj obitelji s malom djecom. Na misi s Papom koncelebrira sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva te više od tisuću svećenika. Diljem hipodroma raspoređene su “kapelice” gdje će pričest dijeliti oko 600 svećenika. Na misi sudjeluju medicinske ekipe, među koima i brojne redovnice medicinske sestre, koje su na službu brojnih hodočasnika, te oko tisuću redara dragovoljaca.

Iz Papine homilije:

Pozdravivši na početku homilije sve obitelji okupljene na hipodromu, kao i sve druge koje su događaj pratile putem radija i televizije, Papa je rekao kako je rado prihvatio poziv hrvatskih biskupa da posjeti Hrvatsku prigodom prvoga Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Dodao je da visoko cijeni „tu osjetljivost i zauzetost za obitelj”. Ta se temeljna ljudska stvarnost, primijetio je Sveti Otac, danas mora suočiti s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu da se evangelizira i podrži, te kako su kršćanske obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajedništva i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijama.

Svakomu je dobro poznato, nastavio je Papa svoja razmišljanja o obitelji u kojima je u dva navrata citirao svoga prethodnika na Petrovoj Stolici blaženog Ivana Pavla II., kako je kršćanska obitelj posebni znak Kristove nazočnosti i ljubavi i kako je pozvana dati posebni i nenadomjestivi doprinos evangelizaciji. Kršćanska je obitelj uvijek bila primarni put prenošenja vjere te i danas posjeduje velike mogućnosti za evangelizaciju u mnogovrsnim okruženjima. Papa je zato uputio snažan poziv obiteljima: „Trajno se obvežite učiti svoju djecu moliti, i molite s njima; približite ih sakramentima, osobito euharistiji… uvedite ih u život Crkve; u intimi doma nemojte se bojati čitati Sveto pismo, obasjavajući tako obiteljski život svjetlom vjere i hvaleći Boga kao Oca. Budite poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se živi jedinstvo, zajedništvo, molitva”.

Danas, Bogu hvala, mnoge kršćanske obitelji stječu sve više svijest o svojem misijskom pozivu te se ozbiljno zauzimaju u svjedočenju za Krista Gospodina. U današnjem je društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu. Pozvani smo da se odupremo tom mentalitetu! Uz riječ Crkve, veoma je važno i svjedočenje te zauzetost kršćanskih obitelji, vaše konkretno svjedočanstvo, posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece, istaknuo je Papa u svojoj homiliji na misi prigodom susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak! Pokažite svojim životnim svjedočanstvom da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu! Drage obitelji, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost, kao što poštivanje naravnoga zakona oslobađa osobu, a ne ubija ju! Dobro obitelji je dobro i Crkve… Molimo Gospodina da obitelji budu uvijek više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelj, rekao je Papa pozvavši na kraju hrvatske obitelji da žive u zajedništvu vjere i ljubavi te da se osjećaju pozvanima naviještati evanđelje cijelim svojim bićem.

Združeni zbor pjevao na misi.

Misno slavlje na zagrebačkom hipodromu uveličao je Združeni zbor koji čine članovi pojedinih župnih zborova grada Zagreba, a ima 500 pjevača. Zborom je ravnao maestro Miroslav Martinjak, uz pomoć Maruše Bartolić, koordinatorice zborova i pjevača, dok je orguljska pratnja povjerena Nevenu Kraljiću, orguljašu zagrebačke katedrale. Svirao je puhački orkestar Hrvatske vojske.

Papa je na kraju obraćanja uputio pozdrave hodočasničkim skupina na slovenskom, srpskom, makedonskom, mađarskom, albanskom i njemačkom jeziku.
Drage obitelji, ne bojte se! Gospodin ljubi obitelj i blizu vam je, rekao je Papa u zaključku svoga govora a zatim zajedno s oko četiristo tisuća vjernika na hipodromu izmolio molitvu Kraljice neba.

bib/ika