Zavižan jutros najhladniji u RH: Izmjereno -17.2 stupnja!

Zavižan se jutros probudio kao najhladnije mjesto u RH. Na mjernoj postaji u 7 sati je izmjereno -17.2 stupnja Celzijeva. U isto vrijeme Gospić je mjerio -9.4, Plitvička jezera -10.4, Otočac -8.6, a Senj -4.5. Sve je ovo dio dugo najavljivanog hladnog vala koji nas očekuje u sljedećim danima.

Vrijeme u Hrvatskoj danas

U istočnoj će Hrvatskoj prevladavati oblačno. Sunčana su razdoblja prijepodne moguća uglavnom u Podravini, a malo snijega će vjerojatno pasti u Posavini. Temperatura će zraka tijekom dana biti uglavnom od -6 do -2 °C, uz umjeren, na udare i jak sjeveroistočnjak.

Relativno vjetrovito bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te većinom oblačno, uz moguća sunčana razdoblja uglavnom u Međimurju i Podravini, a malo snijega može pasti većinom oko Save i južnije. Temperatura zraka od -8 do -4 °C.

U gorskim područjima još hladnije uz povremen snijeg mjestimice. Negativnih vrijednosti temperature bit će ujutro i na sjevernom Jadranu, a danju će temperatura biti uglavnom od 0 do 3 °C. Puhat će sjeveroistočnjak, na moru bura, i dalje jaka i olujna, ponegdje s orkanskim udarima, pri čemu mjestimice vjetar može donijeti snijeg i na obalu.

Jake i olujne bure bit će i u Dalmaciji, uz pad temperature tijekom dana pa će jutro biti najtopliji dio nedjelje. Pritom će biti i povremene oborine, najprije kiše, zatim i snijega, i to ne samo u unutrašnjosti Dalmacije nego i ponegdje na obali i otocima.

Snijega će uz kišu biti i na jugu Hrvatske, posebice u unutrašnjosti. Jutro će biti toplije od poslijepodneva, a osjećaj hladnoće pojačavat će umjerena i jaka bura, na udare mjestimice i olujna, uz koju će more biti valovito i jače valovito.

Do četvrtka još hladnije pa…

Vrlo hladno zadržat će se do četvrtka, u ponedjeljak još uz jak sjeveroistočni vjetar. Povremenog će snijega biti u ponedjeljak i vjerojatno četvrtak, a u utorak većinom samo u gorju. Sredinom tjedna prolazno razvedravanje, uz još hladnije noći i jutra, tijekom kojih se najniža temperatura može spustiti i na oko -20 °C. Prema kraju tjedna očekuje se porast temperature i topljenje snijega, a mjestimice je moguća i kiša.

Na moru u ponedjeljak još ponegdje snijeg, mjestimice vjerojatno i kiša, te jaka i olujna bura, ponegdje i s orkanskim udarima. U utorak i srijedu većinom suho i sunčano, uz slabiju buru. Od četvrtka jačanje juga i porast temperature, ali i vjerojatnosti za kišu.

L.O./DHMZ