Na Zavižanu pada snijeg, uskoro stiže i u ostale dijelove Like

Nakon iznadprosječno toplog Badnjaka, započela je jaka promjena vremena. Kiša, pad temperature, ponegdje i snijeg obilježit će ovogodišnji Božić. Snijeg je već pao na Zavižanu i na Dinari.

Snijeg na Dinari, gdje se u sljedećim satima očekuje i nagli pad temperature, zabilježila je i panoramska kamera projekta MeteoDinara na planinarskom skloništu Pume na Dinari.

Nastavak ispod oglasa

Kako najavljuju meteorolozi, snijeg bi trebao stići u još neke krajeve.

Kako piše meteorologinja N1 televizije, na Zavižanu je padao slab snijeg, na temperaturi od nula stupnjeva. U nastavku dana, prodorom hladnijeg zraka, snijeg će padati u Gorskom kotaru i Lici, gdje će se stvarati snježni pokrivač. Snijeg je prolazno moguć u unutrašnjosti Istre, Banovini i Kordunu, u noći na Štefanje i u unutrašnjosti Dalmacije, sutra i u zapadnoj Slavoniji i Posavini.

Uz oborinu, treba računati na jak vjetar. Na većem dijelu obale još puše jak jugozapadnjak, iako je pod Velebitom već zapuhala bura, ona će tek jačati prema kraju dana. Uz buru, postoji mogućnost da koja pahulja snijega završi i na samoj obali.

Dosad je u većini zemlje promjena donijela kišu. Prema podacima mreže Pljusak.com, do 11 sati najviše kiše je palo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ponegdje i preko 40 litara po kvadratnom metru. Obilnijih pljuskova bilo je i u Zagori sjeverne Dalmacije, gdje je ponegdje palo preko 30 litra kiše. Do sada kiše nije bilo u područjima južnije od Makarske.

Izdana upozorenja za gospićku regiju

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu sustava Meteoalarma za subotu crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra > 65 km/h.

“Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, navodi se u upozorenju.

Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

“Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom”, stoji u upozorenju.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, upozorili su meteorolozi.

L.O.