Nacionalni park Sjeverni Velebit dobio sredstva EU za sudjelovanje u razvoju novih programa za posjetitelje pod sloganom „Usporite da bi osjetili život u EDEN-u!“

0
Na buljmi

„Razvojem novih programa za posjetitelje zapravo se može postići kvalitetan doživljaj Parka i to je svakako bio jedan od motiva zbog kojih smo se prijavili na ovaj projekt. Cilj nam je kroz EDEN (European Destination of Excellence) mrežu promovirati i dalje razvijati dobro organiziran, održivi, neinvazivni edukativni kulturni turizam temeljen na prirodnim vrijednostima ovog područja. U suradnji s lokalnom zajednicom sudjelovati ćemo u osmišljavanju programa koji će povećati broj posjetitelja u periodu pred i post sezone.“ – izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, Mirjana Javor prilikom potpisivanja Ugovora o partnerstvu za projekt pod sloganom Slow down to feel the life in EDEN Destinations ili Usporite da bi osjetili život u EDEN-u!
U COSME programu (koji je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima) Europska komisija raspisala je krajem prošle godine Natječaj za poticanje konkurentnosti i održivog razvoja u turističkom sektoru te smo zajedno s EDEN partnerima iz Slovenije, Austrije i Italije prijavili projekt pod nazivom Razvoj mreže turističkih proizvoda za populaciju 55+ – uspostava suradnje kroz lanac turističkih proizvoda u partnerskim EDEN destinacijama za povećanje konkurentskog i održivog razvoja – EDEN55plusNW. Radi se zapravo o uspostavljanju suradnje i razvoju zajedničkih programa EDEN destinacija susjednih zemalja za ciljanu grupu posjetitelja – parovi 55+ i žene 55+. Vrijednost čitavog projekta je nešto manje od 300 000 eura od čega Europska komisija refundira 75%, a projekt se provodi od ožujka ove godine do srpnja 2017. godine.
Glavni zadaci projekta su: analiza ponude svakog pojedinog područja (Solčavsko, Idrija, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Vulkanland) i analiza zahtjeva ove specifične grupe posjetitelja 55+; osmišljavanje četiri petodnevna programa koji naravno uključuju obilazak ovih područja; testiranje programa kroz talijansku udrugu umirovljenika i uključivanje tako dobivenih rezultata u oblikovanje finalnog proizvoda; zajednička promocija u svim zemljama sudionicama te ponuda tako gotovog proizvoda – programa na tržištu turističkih usluga.
„Kroz ovaj projekt Nacionalni Park Sjeverni Velebit svakako dobiva bolju i jaču međunarodnu promociju o kojoj nam govori i podatak da u provedbi projekta sudjeluje više od 80 dionika u četiri zemlje. Ovaj projekt zapravo je sadržajna nadogradnja već realiziranih infrastrukturnih projekata kao što je Obnova stanova na Alanu i Lubenovcu (NIP) i Centar za posjetitelje Krasno koji je u fazi realizacije te navedena infrastruktura dijelom može biti i dobra baza za provedbu programa“ – zaključuje ravnateljica.
Projekt ima vrijednost i za širu zajednicu jer kroz umrežavanje različitih ponuditelja usluga na lokalnoj razini i osmišljavanje novog programa – turističkog proizvoda sigurno će se poboljšati uvjeti za razvoj i unapređenje turističke ponude Krasna, grada Senja, ali i čitave Ličko – Senjske županije.
Partneri na projektu: Koordinator projekta – Razvojni Center Srca Slovenije – RCSS, SI; Verein zur Förderung des Steierischen Vulkanlandes – VL, AUT; Stadtgemeinde Feldbach – FB, AUT; Center za Idrijsko dediščino – CID, SI; Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ – SV, CRO; Universita delle LiberEta Auser di Trieste – AU, IT; Provital, d.o.o. – PV, SI; Agencija M, d.o.o. – AM, SI
„Sufinancirano iz fonda COSME Europske Unije.“

L.O./NPSV