Nakon 20. godina branitelji ponovno u stroju

4

Preko 2000 branitelja danas ponovno u stroju, svi kao jedan od Istre, Like, Kvarnera i Zagreba, ponosni i uzdignute glave prošetali su u mimohodu glavnom ulicom u Gradu Otočcu od Osnovne škole gdje su se sakupili i postrojili po svojim ratnim postrojbama do središnjeg novootkrivenog Spomenika braniteljima.

Čast je svim braniteljima danas nakon 20 godina biti ponovo u stroju,uz neskrivene emocije, prisjetiti se tih dana ponosa i slave bez obzira na godine. Na postrojavanju je bilo mnogo ljudi iz raznih političkih opcija. Nema svojatanja branitelja, svi kao jedan ponosni i radosni što mogu odjenuti prigodnu majicu i kapu za današnji dan.Dan s puno političara, a bez političkih govora. Sva pažnja usmjerena na braitelje, djecu poginulih i njigove roditelje.

Organizacija skupa zaslužuje svaku pohvalu. Biti branitelj, biti u stroju s svojim ratnim zapovjednikom, s generalima koji su zapovjedali vojskom ili policijom bila je čast.

Otočac nikad pokoreni Grad, i nakon dugo vremena branitelji njih preko 120 poginulih i 250 ranjenih dobili su velebno zdanje – Spomenik braniteljima.

Doprinosi postrojbi i pojedinaca u ratu su možda ponekad bili zaboravljani ili pogrešno vrednovani. Ova godina kao jubilarna 20. godina osnivanja postrojbi, ali i samostalne hrvatske države je više nego dobar povod da se takve nepravde isprave.

( b )