Naredna turistička sezona u znaku migranata?

0
FOTO: TV Loki

Hladnoća je vez izazvala  promjene u ponašanju oko 60  tisuća migranata smještenih u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, Albaniji i Grčkoj. Nastojat će prezimiti u tamošnjim prihvatnim centrima, samo da imaju krov nad glavom i poneki besplatan obrok svakoga dana. Tu tužnu priču  definiraju i mnogi što su ovih dana dolazili u kontakt s tamošnjim migrantima. Svakako ne nedostaju niti mešetari, igrači tuđim sudbinama, koji će za svote isplaćene u eurima migrante voziti kroz Hrvatsku, posreći im li se i kroz Sloveniju.

Što nas čeka na proljeće? Doznajemo kako su spremna dva, možda i tri scenarija. Hrvatska je očito uvela više reda na potezu granice u Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji. Gomilanjem  migranata u Republici Srpskoj raste realitet kako će od tuda pokušati učvrstiti novu rutu. Započet će prijelazom preko rijeke Save i od tuda dalje na zapad. Druga ruta kretat će se južno od Like, na potezu od Srba prema dalmatinskom zaleđu. Prema tim planovima izvjesno je da će se kao glavni putokaz koristiti Velebit. Ono što migranti ne znaju jesu duge i surove zime jer se Velebit nerijetko bijeli od snijega do mjeseca lipnja. Ukoliko pokušaju zaobići kontinentalnu stranu Velebita očekuje ih surovi kamenjar od kojega ih mogu spasiti jedino šverceri. Ako se dogodi ovo potonje to znači da susreti policije s migrantima na tim dionicama neće više biti slučajnost, kao i do sada, već svakodnevna pojava na Jadranu, na početku turističke sezone.

Mađari i Slovenci već su postavili tvrdu Šengensku granicu. Čini se da mi u tome smislu pomalo taktiziramo. Zbog čega? Možda nas muči činovnički mentalitet sklon Bruxellesu, a osim toga imamo na stotine nevladinih udruga koje kontaminiraju medijski prostor promičući ljudska prava. Ukoliko im se spomnu ljudska prava u smislu njihova individualnog zbinjavanja migranata, onda više i nisu toliko liberalni niti humani.

Htjeli mi to priznati ili ne cijela vojska migranata bez ikakvih valjanih dokumenata „pregazit će“ preko lijepe naše jer jednostavno nemaju kuda prolaziti. Članice balkanske asocijacije EU  bez kontrole ih šalju dalje, a sve su glasnije tvrdnje kako iza takvih propusta stoji ciljana i dobro naplaćena politika korumpiranih lokalnih mahera. Pri čemu se Hrvatska pretvara u nezaobilaznu kotu na migrantskoj ruti, a da to nitko iz našeg državnog vrha nije shvatio, ili o tome ne želi previše polemizirati. Iz Srbije, BiH i Crne Gore nije se do danas doma vratio niti jedan migrant. Čekaju da Hrvatska poslušnički otvori svoje državne granice ili prešutno dopusti da bude međunarodni poligon za ilegalne migrantske transfere. Tako će potrajat sve dok netko iz Hrvatske ne uputi zamjerku i osudu  našim susjedima zbog takvog ponašanja. Do tada ćemo ostati samo ruta za prijelaze tih ilegalaca prema zapadu.

L.O.