Nastavak programa čipiranja i kastracije pasa

0

„U praski su se ovih godina pokazali uspješnima čipiranje i kastracija pasa“.

Rekao je to, između ostaloga dr. vet. med. Tomislav Rukavina, direktor Veterinarske stanice Gospić prilikom potpisivanja još jednog godišnjeg Ugovora o sufinanciranju ovih aktivnosti s Gradom Gospićem.

-Unatrag nekoliko godina, od kada se provode ove akcije, vlasnici čipiranih pasa se puno odgovornije odnose prema svojim kućnim ljubimcima i više ih ne ostavljaju bez nadzora, znajući da oni snose odgovornost za te životinje. S druge strane lani smo imali započeli program sterilizacije pasa pa smo imali  35 slučajeva gdje su vlasnici doveli svoje ljubimce na kastraciju i sterilizaciju.. Događa se da kuje oštene mješance koje vlasnici ne žele. Nakon nekog vremena štence stave u kutiju i ostave ih pred nečijim vratima ili na ulici. Osim što je riječ o ružnoj i nehumanoj gesti, ti psi uglavnom postaju lutalice. Kastracijom i sterilizacijom  pasa mi kao struka preveniramo  i suzbijamo ovakva neodgovorna ponašanja vlasnika pasa, rekao je dr. vet. Tomislav Rukavina. Ovaj se program nastavlja, pa je na ulicama Gospića uočljivo sve manje pasa lutalica. Ugovor je u ime Grad potpisao zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.

-Grad Gospić će za kastraciju i čipiranje pasa izdvojiti oko 30 tisuća kuna. Ovo je jedan od načina da scene velikih čopora pasa lutalica na gradskim ulicama postanu prošlost. Veterinarska struka je u Gospiću učinila mnogo na suzbijanju nekontroliranog razmnožavanja pasa i mi stoga nastavljamo s ovim programom. Dovoljno je reći da smo prijašnjih godina na zbrinjavanje pasa lutalica trošili godišnje preko 100 tisuća kuna, a sve to zapravo zbog neodgovornih vlasnika tih pasa,  rekao nam je Ivan Biljan. Osim ovih preventivnih mjera Grad Gospić kreće u novu akciju vezanu uz higijenu i kultivirano ponašanje vlasnika pasa.

Kada drugi čiste pseće „kakice“

-Na više mjesta u Gospiću prošlih smo godina istaknuli natpise o zabrani dovođenja pasa na dječja igrališta. Nažalost, mnogi su se vlasnici pasa oglušivali  na ovakva upozorenja. Uskoro ćemo na desetak lokacija u Gospiću postaviti posebne kante za pseći izmet, s odgovarajućim  vrećicama kako bi se dodatno povećala higijena na javnim površinama i vlasnike pasa natjeralo na odgovornije ponašanje kada su njihovi psi u pitanju.  Komunalni redari će kažnjavati vlasnike pasa koji se budu i dalje neodgovorno ponašali i dopuštali da pseći izmet zagađuje nogostupe, parkove i ostale javne površine, ističe Ivan Biljan.

Ovakav stroži odnos prema neodgovornim vlasnicima stara je novost u većini gradova, pa se ne može dogoditi da vlasnik izvede psa u šetnju da bi „obavio kakicu“, a izmet ostavio na javnim mjestima. Da ga zaobilaze prolaznici i na koncu čiste drugi.

H.J.