Ne budi bez veze, veži se – kampanja MUP-a RH o korištenju sigurnosnih pojaseva

0

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) pokrenulo je novu kampanju pod geslom „Ne budi bez veze, veži se”. Cilj je podizanje svijesti o važnosti korištenja sigurnosnih pojaseva – i to bez izgovora.

Problem nekorištenja sigurnosnih pojaseva je široko rasprostranjen, posebice na stražnjim sjedalima osobnih automobila i u teretnim vozilima, kao i u autobusima. Statistika prometnih nesreća iz 2022. pokazuje da su od 275 smrtno stradalih osoba u osobnim automobilima, čak 74 osobe ili 51,7% nisu koristile sigurnosni pojas.

Prema važećem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, korištenje sigurnosnog pojasa je obvezno na svim sjedalima koja su opremljena pojasevima. Novčana kazna za nepridržavanje ovog zakona iznosi 130 eura. Posebne odredbe važe i za prijevoz djece.

Buduće aktivnosti

U sklopu obilježavanja 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, koji će se održati u subotu, 21. listopada, Policijska uprava ličko-senjska planira razne aktivnosti usmjerene na edukaciju i prevenciju.

Kampanja „Ne budi bez veze, veži se“ poziva sve vozače i putnike da prepoznaju važnost korištenja sigurnosnih pojaseva. Sigurni u vozilu, odgovorni u prometu – to je poruka koju MUP RH želi poslati.

Ukoliko ste u nedoumici o obvezama i rizicima korištenja sigurnosnih pojaseva, MUP RH je pripremio informativno-edukativni KVIZ koji možete pronaći online.

L.O.