Ne reži granu na kojoj sjediš

13

Pokušajmo biti realni, iskreni i tek samo malo mudri u stvaranju tkz. političke ljestvice koja bi prikazala pravo stanje moći, političke vladavine unutar Ličko senjskog HDZ-a i njegovih pojedinaca.

Koliko god se činilo da se u Ličko senjskom HDZ-u događaju tektonski poremećaji, svađe, ili kako to neki nazivaju raskoli, sigurno je da „vrana vrani oči ne kopa“. Čude pak, naivni, bešćutni i, moglo bi se reći bahati napadi lelujavih političara unutar ličko senjskog HDZ-a, koji misle da se preko noći odnosno jednom bitkom dobiva rat protiv političkih generala.

Oglas

I dok malo pa malo, čitamo krikove gradonačelnika iz Gacke doline, koji vrišti s optužbama protiv Milinovića, Jurkovića i Šutića, koje optužuje za brojne (ne)moralne radnje, onima i manje vičnim poznavateljima političke zbilje u Ličko senjskoj županiji postaje čudno zašto i zbog čega gradonačelnik iz Gacke doline uz uzbrdicu vozi u petoj brzini.

Koliko je tek zablude u nezrelom političkom razmišljanju Maria Barkovića…, zar zaista misli da se svojim skromnim političkim znanjem, da ne spominjemo iskustvo, misli suprostavliti Darku Milinoviću ?!

Ne umanjujući pozitivne namjere kojima Barković nastoji poremećaje unutar ličko senjskog HDZ-a dovesti u red, izbaciti smrdljiv veš, te očistiti političko tijelo od buha, svaki imalo ozbiljan pratitelj političkih zbivanja zasigurno bi se tek nasmijao ovim „pubertetskim“ političkim pokušajima osuđivanja pojedinaca, dok bi ga oni nešto oprezniji upozorili da ne srlja u političku maglu, gdje bi se bolji i politički puno jači igrači mogli izgubiti.

Htjeli mi to priznati ili ne, Milinović je izgubio u pokušajima osvajanja političke unutarstranačke vlasti na nivou države, ali isto tako moramo se pokoriti činjenici da zasigurno nije izgubio političku snagu u Ličko senjskoj županiji. Prividno povlačenje, zatišje i nepojavljivanje u javnosti ni kojem slučaju ne znači da je vrijeme Darka Milinovića prošlo. Upravo suprotno, jer poučen dosadašnjim iskustvima, Milinović očito je zauzima gard, novi politički smjer jer su mu mnogi pokušali podmetnuti bananu, na koju se okliznuo ali ništa nije polomio. Stoga, Barkovićev pokušaj da pokaže Milinoviću neke nove političke poteze, da unese nemir unutar redova HDZ-, pa čak i da pokuša zasjesti na čelo ličkoga HDZ-a zasigurno će ostati tek titraj na vjetru.

S druge strane, stari politički vuk, Milan Jurković nije se ni jednom rječju oglasio u javnosti, iako optužbe na njegov račun nisu male i zanemarive. Stari politički vuk Jurković, očito je da čeka vrijeme kada će se čuti i njegova riječ koja će zasigurno prizemljiti pojedince koji su dobili krila a letjeti ne znaju. Jurković se nije oglasio ni na Barkovićev vrisak da podnese ostavku na mjesto predsjednika GO HDZ-a Otočca, pa ni na neke druge objede, što se može tumačiti na razne načine. Oni koji poznaju Jurkovića i ono što je u svojoj dugogodišnjoj vladavini u županiji Ličko senjskoj učinio, znaju da je njegova politička moć uveliko smanjena ali ne toliko da bi izgubio uporište i svoje sljedbenike od kojih je većinu zadužio za buduć, ohoho vremena.

Opravdano je čuđenje stanovnika ove županije koji se nerjetko pitaju zašto župan Jurković nije istupio u javnosti i odbacio pokušaje prozivanja i optuživanja, jer ako šuti – kriv je. Drugi pak, ogorčeni su na Barkovića koji se okrenuo protiv Jurkovića koji mu je dao „politički kruh“ i većinu onoga do čega je u političkoj karijeri stigao. Kako bilo da bilo, mnogi i sada, iako nisu politički opredjeljeni Barkoviću poručuju: „ ne reži granu na kojoj sjediš“.

A Branislav Šutić ?!

Politički najopremljenija osoba. Uvijek je znao u koje vrijeme, kada i do koje mjere izlaziti u javnost i obračunavati se sa optužbama koje su mu stavljane na leđa. I ovaj put, kao i više puta do sada Šutić se u stilu pravog političkog profesionalca profinjeno provukao kroz razna prozivanja, izbjegavši političku polemiku s Barkovićem. Šutić se tek oglasio u vezi hotela „Gacka“, i za njega je tu političkom prepucavanju kraj. Mudro, politički zrelo i nadasve jako pametno, bar što se politike tiče.

LO