Nedjelja Caritasa u znaku molitvi i darivanja

0

Gospićko-senjska biskupija obilježila je jučer Dan Caritasa. Ovim povodom je u gospićkoj katedrali euharistijsko slavlje predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović, a koncelebrirali su, ravnatelj Biskupijskog Caritasa preč. Luka Blažević, domaći župnik preč. Mario Vazgeč, tajnik i kancelar preč. Mišel Grgurić, asistirao je đakon vlč. Bruno Lovaković. Na početku je nazočne pozdravio ravnatelj Caritasa preč. Luka Blažević.

– Ne smijemo darove svoditi na ono izvanjsko, nego na ono unutarnje. U Caritasu smo svi važni, a  to znači i oni koji će s ljubavlju dati i oni koji će primiti i najmanji dar. Važna je ljubav, a to je zapravo, Caritas. Ovih Božićnih dana trebali bismo ponajprije biti dar, biti ljubav jedni drugima. Bog je nama dao najviše što je mogao. Tako činimo i mi kada darujemo sebe, svoje vrijeme, svoje darove, svoju brigu za one u potrebi, siromašne, bolesne, beskućnike, ostavljene, zapuštene, ili one koje je pogodila neka životna nedaća, zaključio je preč. Blažević. Biskup mons. Mile Bogović je naglasio kako je Isus  rekao da je najveća zapovijed:

Oglas

– Ljubi Boga nadasve, a bližnjega svoga kao samoga sebe. Karitas je ljubav prema bližnjemu, prema drugome. Dakako, da se karitativno djelovanje ne veže samo uz ovaj jedan dan. Ono je naš trajni zadatak i trajna obveza kršćana, rekao je biskup u miru mons. Mile Bogović i dodao kako je glavna uloga obitelji  odgajanje djece. Glavni učitelji su majka i otac, a dakako i drugi odrasli u obitelji. Uz obitelj odgovornu ulogu ima i škola. Ako to zakaže onda govorimo o krizi. Dijete je okrenuto ulici, internetu i dosadi. Sve institucije trebaju pridonijeti da se te krize uspješno prevladaju.

U ime biskupije novčani dar i pomoć u hrani obiteljima u potrebi predano je za deset obitelji iz nekoliko župa Gospićko-senjske biskupije: Vratnika, Senja, Cetingrada, Rakovice, Ogulina, Plaškog, Korenice i dvije iz Gospića.

L.O.