Nedjelja za Udbinu u Ogulinskom kraju

1

Ogulinski kraj i ove godine priprema se za hodočašće na Udbinu osobito u radosti posvete Crkve hrvatskih mučenika. Za tu prigodu pripremljeno je šest spomen kamena koji će iduće nedjelje, 4. rujna biti u našim crkvama kao motivacija za aktivniju pripremu.

            OGULIN 1 – Galge – 2. svjetski rat i poraće – kamen je na spomen žrtava 2. Svjetskog rata i poraća, a biti će u nedjelju izložen u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca Ogulin 2. Grobište u šumi Galge nalazi se na periferiji Ogulina prema Oštarija kod naselja Otok gdje je među mnogima u ratu i poraću  likvidirano oko 300 zarobljenih domobrana iz samoborskih zarobljeničkih logora.

            OGULIN 2 – Park Kralja Tomislava 1945. godine – kamen na spomen ubijenim osobama biti će postavljen u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu 1. Posvećen je žrtvama ubijenim u zgradi komiteta Saveza komunista (Komunističke partije). Neposredno nakon rata 1945. godine zgrada je služila kao zatvor OZN-e i sjedište prijekog suda. Još tijekom rata nasuprot zgrade u parku su bili iskopani obrambeni rovovi, tranšeje. Hrvatski vojnici i civili koju su u podrumu zgrade nakon Drugog svjetskog rata mučeni i ubijani, pokopani su u rovove u parku.

            CEROVNIK – Pitomi Javor – 2. svjetski rat i poraće – u spomen oko 30 vojnika i civila, većinom njih s područja Ogulina, Josipdola i Modruša biti će izložen u župnoj crkvi Uzašašće Isusovo na Cerovniku. Kamen je blagoslovio mons. Juraj Jezerinac 10. srpnja 2011. na Pitomom Javoru, prvoj crti obrane Og-kraja prigodom proslave 20. obljetnice obrane od agresije početkom Domovinskog rata.

             BATALJUN Klek ZNG Ogulin 1991. – u spomen poginulim pripadnicima ove postrojbe koja je uz pomoć ostalih vojnika i policajaca uspostavila crtu obrane Ogulinskog kraja. Ova postrojba brojila je 109 pripadnika čijih je 14 članova dalo svoje živote za slobodnu i nezavisnu Domovinu i bila je ishodište vojnih formacija Ogulinskog kraja. Kamen će biti izložen u župnoj crkvi Sv. Jurja Mučenika u Zagorju.

PP  OGULIN – SJP “GROM” VOD OGULIN – Policijska postaja Ogulin – Specijalna jedinica policije “Grom” vod Ogulin svoj spomen kamen donose u subotu, 3. rujna u Saborsko na Križni put od mjesta stradanja kraj župne crkve Sv. Ivana Nepomuka do Križevca gdje će biti slavljena Sv. Misa i blagoslovljen kamen kojega će policija odnijeti na Udbinu. Iz ove postaje više mladića branilo je mjesto Saborsko gdje su i položili svoje živote.

PU KARLOVAČKA – SJP “Grom” svoj spomen kamen donose u subotu, 3. rujna u Saborsko na Križni put gdje će na misi biti blagoslovljen u spomen sih policajaca i specijalne jedinice s Karlovačke županije te će isti kamen odnijeti na Udbinu.

            Ovo je dio spomen kamena koji će biti na Udbini ugrađeni u Zid memorije na sve žrtve koje su posvjedočile svoju ljubav prema Bogu i Domovini. Ogulinski kraj nastojati će i ostalih dvadesetak masovnih grobnica s vremenom upisati na spomen kamen te prinijeti u Zid memorije njima na spomen.