Neisplata plaća postaje kazneno djelo?

1

„Ne iskorišćuj svoga bližnjega niti ga pljačkaj! Radnikova zarada neka ne ostane pri tebi do jutra.“ Lev 19,13

Za hrvatskog radnika dolaze sve bolje vijesti, a to se odnosi i na prijedlog novog kaznenog zakona u kojemu se neisplata plaća smatra kaznenim djelom.Hrvatska Vlada je ovih dana u Sabor uputila prijedlog kaznenog zakona prema kojemu bi neisplata plaća bila kazneno djelo, a za poslodavca koji ne isplati plaću predviđena je kazna zakona do tri godine.Na ovu vijest došla mi je na pamet jedna zgoda iz osobnog života.Nekoliko puta bio sam svjedokom dolaska jednog istaknutog poslodavca kod jednog lokalnog župnika sa željom da napravi zlatni križ i da ga stavi u crkvu ispod kojega bi trebalo pisati njegovo ime i prezime. U isto vrijeme radnici u njegovoj tvornici nisu mjesecima primili zarađene plaće. Odgovor župnika je bio:“Idi ti daj obiteljima kruha i plaću, pa će to biti bolje nego da mi radiš zlatni križ!“ Nadam se da će iz ove zgode mnogi naučiti pouku, jer je bar po statistici visok broj onih koji su katolici i koji bi trebali biti vođeni Isusovim naukom?  

Ovom zakonskom odredbom se želi poslati poruka da društvo više neće tolerirati namjernu neisplatu plaća. Ne doživljavam poslodavce kao kriminalce i nema bojazni da idu u zatvor ako nisu uspjeli isplatiti plaće zbog objektivnih razloga. No ako je neki poslodavac mogao isplatiti plaće, ali to nije učinio radi vlastitog luksuza, primjerice kupovine novog auta i jahte ili slično, smatram da to treba  sankcionirati.
Poslodavci su javnosti poručili da se takvim zakonskim prijedlogom podilazi sindikatima i skupljaju politički bodovi.Poslodavci smatraju da i postojeći zakoni otvaraju dovoljno mogućnosti za kažnjavanje poslodavaca koji ne plaćaju svoje radnike. Postoje prisilne naplate, ovrhe i stečajevi, a trpanje u zatvor je apsolutno neprihvatljivo i ne postoji nigdje u Europskoj uniji. To neće biti loše samo za poslodavce nego i za naše radnike, smatraju oni.Poslodavci su se požalili kako se od njih očekuje da budu motor koji će izvući hrvatsko gospodarstvo iz krize, a stalno im se stavlja sve veći teret na leđa. O takvom prijedlogu, prema kojemu bi neisplata plaća postala kazneno djelo, dogovaraju se sindikati i Vlada. No, poslodavci su protiv. Prema službenim podacima plaću ne prima 25 tisuća ljudi, iako neslužbeni podaci idu čak i do 75 tisuća.

 Iz obrtničke komore se pitaju kako će  isplatiti plaću ako nisu naplatili svoja vlastita  potraživanja. Ako su blokirani zbog toga što ne mogu platiti svoja dugovanje prema državi, a istovremeno imaju potraživanje dva do tri puta veće, onda nema govora o tome da ih može netko kazniti,  smatraju u Hrvatskoj obrtničkoj komori  Radnici koji ne primaju plaću pitaju Hoće li onda i država kazniti samu sebe kao lošeg vlasnika?

                                                                                                                                             Piše:Mladen Njari