Nema kvalitetnih mjera za izlazak iz krize

Na tržištu nekretnina već dulje vrijeme traje nepromijenjeno stanje. Negativan trend ukupne gospodarske aktivnosti još je uvijek prisutan, premda značajno slabijeg intenziteta

nego ranije, što ukazuje na približavanje dnu krize. Smatram da je izvor krize u manjku morala i konzumerizmu, za sada nitko nema kvalitetne mjere za izlazak iz krize.

Nastavak ispod oglasa

Stanovi su izgrađeni, no kupaca nema.Visoka nezaposlenost, koja je u prvom tromjesečju dosegla vrhunac, smanjuje domaću potražnju za dobrima čija kupnja se može odgoditi.

Navedeno pokazuje da tržište ima tendenciju kretanja prema površinom manjim stanovima (veća je potražnja za manjim stanovima zbog lakšeg financiranja njihove kupnje). To potvrđuje podatak prema kojem je korisna površina stanova za koje su izdana odobrenja za građenje, u 2009. u odnosu na 2008., zabilježila pad od 20.7 posto. Obzirom da su usporavanja na tržištu nekretnina najviše pogodila tržište stambenih prostora bilo je za očekivati da će ono doživjeti najveće promjene i korekcije.

Budući da oporavak u građevinskom sektoru ovisi prije svega o oporavku na tržištu rada, do kraja ove godine ne očekujemo značajniji oporavak građevinskog sektora.

Potrebno je raditi na smanjenju brojnih parafiskalnih nameta. Komunalni su nameti svakako među onima koji su trebali biti smanjeni.

Podaci banaka pokazuju kako se sve više građana odlučuje za akcijske cijene stanova, kao i za posebne uvjete stambenih kredita koje banke nude.

Građevinski sektor je očito predimenzioniran, netko sada mora podnijeti teret gubitaka, a to

trebaju biti oni koji su pogrešno procijenili buduće stope povrata, dakle, građevinari, pa i

banke. To je bio njihov poduzetnički rizik

Tržišne kamate u budućnosti će vjerojatno biti niže nego što su danas, a pitanje je po kojim će se uvjetima  ovi državni krediti moći refinancirati tržišnim.

Postoji cijeli jedan segment ljudi koji sa svojim primanjima ne mogu dignuti kredite. Potrebna je izgradnja socijalnih stanova  koja bi zaposlila građevinare, spustila bi cijene na tržištu, a i bankari bi imali koristi jer bi to financirali.

Za razliku od Austrije, Njemačke ili Nizozemske, u Hrvatskoj je kamatna stopa više dva-tri postotna boda. Ta razlika je diferencijal za rizičnost zemlje na tržištu kapitala, i tu država u kratkom roku može malo toga napraviti.

Kad uzmemo sve to u obzir, teško da će cijena kvadrata u Hrvatskoj u prosjeku iznositi tisuću eura. Moja je procjena je da će cijene u dogledno vrijeme pasti za 10 do 15 posto. Znači sa sadašnjih 1.700 eura, što je prosjek u Zagrebu, na 1.400 -1.500 eura.

Problemi s naplatom javljaju se, zapravo, kod svakog trećeg kredita, s tim što dominiraju kašnjenja  do mjesec dana, ali udvostručio se i iznos duga u kojem otplata kasni od 30 do 90 dana.

Pad cijena nekretnina u Lici od 10 – 40 posto

Stanovi – apartmani

U Ličko-sensjkoj županiji u posljednjih šest mjeseci bilježimo pad cijena nekretnina od 10 do 40 posto, ovisno o gradu, lokaciji i nekretnini.

Tako primjerice u Senju četvorni metar stana s cijene od 1450 pao je na 1100 do 1000 €/m2 što je pad oko 30 posto. U planu je izgradnja POS-ove zgrade na Biličevici sa 15 – 20 stanova po povoljnijim cijenama od tržišnih.

U Novalji cijene su pale za 20 – 40 posto tako da se cijene stana – apartmana kreće od 1200 – 1600 €/m2 ovisno o položaju stambene  zgradie,  udaljenosti  od mora, katnosti, okolišu, unutarnjem uređenju, opremljenosti, parkingu i dr.

U Gospiću u Pazariškoj ulici počela je izgradnja 46 stanova iz programa društveno poticajne stanogradnje. Cijena četvornog metra stana iznositi će  874,47 eura, što je među najnižim cijenama stanova POS-a u RH, a time bilježimo i manju zainteresiranost za kupnju stanova ponuđenih na tržištu  i pad cijena rabljenih stanova  sa 1000 na 900 odnosno  800 €/m2 što je također pad 20 posto.

U Otočcu također bilježimo pad prodaje i cijene stanova sa 1000 na 900 do 700 €/m2 ovisno o lokaciji i starosti zgrade. Otočac  ide u izgradnju stambene zgrade POS-a sa 24 stana, na atraktivnoj lokaciji u centru grada a time interes za rabljene i starije stanove je smanjen odnosno vrlo mali.

Cijene zemljišta

Pošto je velika migracija selo – grad, i cijene zemljišta su u stalnom padu, velika ponuda a mala potražnja. U Lici prevladavaju manje i male parcele zemljišta. Zemljišta ima jako puno neobrađenog i zapuštenog pa time i cijena je mala. Tako bilježimo cijene zemljišta za pašnjake od 2 kn/m2 , livade od 3 – 5 kn/m2, oranice 5 – 7 kn/m2, šuma  10 – 30 kn/m2, a građevinsko zemljište od 7 – 25 €/m2, ovisno o gradu i položaju.

I dalje su najtraženija zemljišta uz rijeke, jezera i potoke, a u zadnje vrijeme potražnja je manjim građevinskim parcelama do 600 m2 za izgradnju manjih vikendica za odmor, u većini se grade a ima i interes za postavljanje drvehih kuća od trupaca.

Privatnim poljoprivrednim zemljištem raspolagat će se do 1. srpnja 2010. sukladno općim propisima koji uređuju raspolaganje nekretninama.

Agencija za poljoprivredno zemljište sve poslove u okviru svoje djelatnosti počinje obavljati 1. srpnja 2010. godine.

Okrupnjavanje posjeda je postupak kupoprodaje, zamjene i zakupa poljoprivrednog zemljišta radi:

– povećanja ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu ili posjedu fizičke ili pravne osobe koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, i

– grupiranja katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu ili posjedu fizičke ili pravne osobe koja je upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u veće i pravilnije proizvodne parcele radi ekonomičnijeg iskorištavanja i stvaranja povoljnijih uvjeta za obradu.

Agencija okrupnjava poljoprivredno zemljište u postupku kupoprodaje, zamjene i zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Katastarske čestice poljoprivrednog zemljišta ne mogu se parcelacijom dijeliti, osim uz suglasnost Agencije.

Lika nekretnine d.o.o.

Ivan Bižanović

vlasnik tvrtke