Nevinost – prvi, drugi, treći put – PRODANO!

4

Belgijska studentica, koja se krije iza imena Noel, prodala je nevinost na online aukciji za 50.000 eura. ‘Daily Mail’, donosi da je dvadesetjednogodišnja belgijanka stavila svoje tijelo na prodaju na amsterdamskoj web stranici za eskort djevojke ‘Yantra’. Nakon dva mjeseca, koliko su trajale ponude, Noel je prihvatila ponudu tajanstvenog kupca. Nepoznati muškarac kupio je njeno društvo, a susret je uvjetovan odlaskom na večeru u restoran po njenom izboru i kupovinu. Kupac će dobiti potvrdu od liječnika da je Noel nevina. Noel se opisala kao ‘slatka i nevina djevojka’, sa malo ‘prljavih misli’. Na stranici je postavljeno i nekoliko provokativnih fotografija na kojima je Noel pozirala u izazovnom donjem rublju. Odbila je otkriti svoj identitet navodeći; „Ja sam normalna djevojka i moji bi roditelji bili prestravljeni kada bi saznali što radim“.

Trend prodaje nevinosti na internetu i nije više neka vijest, ali je evidentno kako broj djevojaka koje svoje prvo seksualno iskustvo prodaju za novac raste. Djevičanstvo se provlačilo kroz povijest, doživljavalo svoje promjene u samom poimanju i vrijednosti. Dok su Babilonci djevice javno razdjevičavali, vjerujući kako su divlja i zla bića, Crkva ih je u srednjem vijeku uzdizala poput svetica. Danas se nevinost poput robe, trezorskih zapisa, dionica, nekretnina umjetnina jednostavno prodaje na aukciji. Prvi, drugi, treći put. PRODANO!

Oglas

O čemu se ovdje zapravo radi? O kakvim djevojkama govorimo? Je li riječ o sofisticiranim, modernim prostitutkama, koje su evoluirale i sa takozvane manifestne, društveno organizirane prostitucije, na ulici ili javnoj kući, uz sveprisutnog svodnika prešle na takozvanu prikrivenu prostituciju, pa svoje tijelo prodaju samostalno, jednokratno ili samo povremeno. Jesu li možda iznašle način kako iskoristiti još uvijek prisutne muške stavove oko pojma nevinosti, djevičanstva kao poželjnog, zbog ukorijenjenog užasa usporedbe s nekim drugim. Možda su među prvima uočile kako  se, uslijed spolno prenosivih bolesti, side ponovo u prvi plan gura nevinost.  Radi li se ovdje možda o čistom biznisu,  otvaranju tržišta prodaje i kupnje nevinosti,  koji je  zapravo osuđen na propast,  obzirom da se “roba” može prodati samo jednom,  ili ipak ne, ako uzmemo u obzir šivanje, rekonstrukcije himena, pa tako nekoliko puta. Zbog prezasićenosti i konkurentnosti možemo li uskoro očekivati popust na nevinost. Popust na članove, umirovljenike, popust na količinu, popust na najbrži prst na tipkovnici. Jesu li one možda ipak samo dobre menadžerice, djevojke 21 stoljeća, koje su prilagodljive, snalažljive, otvorene, spremne odgovoriti na ultimativan zahtjev promjenama koje se događaju sve brže. Ili su jednostavno djevojke koje u ovom društvu takozvanog tekućeg stanja nisu pronašle svoje samopoštovanje, vjeru u sebe i nešto što se zove odgovornost, prema sebi i drugima.

Osobno sam sklona vjerovati kako se u većini slučajeva radi o puno složenijim uzrocima zašto netko pribjegava ovakvim potezima,  načinu iznošenja, otkrivanja svoje intime. Svaki trivijalni pristup bio bi u najmanju ruku smiješan, ako pomislimo da među njima ima, i to nemali broj seksualno, psihički i društveno nezrelih osoba, koje nisu svjesne svojih postupaka. Osim unutarnjih socijalno psiholoških uzroka, svjedoci smo i vanjskih socio-.kulturnih koji dovode do ovakvih poimanja samog sebe i okoline. Ove mlade djevojke su na žalost u suprotnosti s nečim što se zove samopoštovanje, a njihovo samodokazivanje otišlo je u potpuno krivom smjeru. One se žele izboriti za sebe i svoje ciljeve, ne usvojivši ili napuštajući neke moralne kategorije, obiteljske vrijednosti, ograničenja. One su najvjerojatnije i žrtve obiteljskih odnosa, u kojima su kontinuirano omalovažavane, što nikako ne može dovesti do emotivne zrelosti. One, čini se samo kompenziraju nedostatak potvrde u fazi razvoja u kojoj je potvrda bila od posebne važnosti.  One su i žrtve medija, raznoraznih časopisa, filmova i drugih oblika popularne kulture koja utječe na spolnu svijest, manipulira njihovom spolnom suzdržljivosti prije braka. Poznate glumice, pop zvijezde poput Britney Spears ističu, zapravo prodaju javnosti svoju nevinost, naglašavajući kako svoj cvijet čuvaju za pvu bračnu noć, unatoč činjenici da je djevičanstvo, nevinost već davno prestala postojati. I sve se zapravo, kada govorimo o vanjskim uzrocima i utjecajima svodi na toliko već poznate ekonomske motive. Ništa se u današnjem svijetu ne isplati kao zarađivanje na ljudskim nagonima, jer je gotovo sigurno kako takav izvor zarade neće nikada prestati. Iskorištava se ljudska slabost, s ciljem da se što više zaradi.

Posljedice pa i za ove mlade djevojke, kojima se naoko čini da su sigurne, samostalne, prodavajući svoje tijelo preko interneta su ozbiljne, i nadalje ukazuju kako se ništa nije promijenilo u odnosu na žene koje prodaju tijelo na ulici ili javnoj kući. I jedne i druge često skrivaju svoje aktivnosti od obitelji, i jedne i druge često su žrtve zlostavljanja.

Snježana Nemec